O italiancă la vama Siret: „Ninge, este foarte frig, iar refugiații continuă să sosească”

Simona Carobene, director la Asociația FDP-Protagoniști în educație, înființată la București de către voluntari italieni și români, cu sprijinul organizației italiene AVSI (Asociației Voluntarilor în Serviciul Internațional), a ajuns la granița țării noastre cu Ucraina.

„La granița cu România ninge, este foarte frig, iar refugiații, în special femei și copii, continuă să sosească. Cozile pentru a trece prin vamă sunt lungi de kilometri”, spune Simona Carobene conform vita.it.

Aproximativ 45.000 de refugiați ucraineni au ajuns în România până la data de 1 martie, potrivit UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați în România).

„Dar ar putea fi mult mai mulți”, crede Simona. „Numărul lor crește cu fiecare oră. Este un râu de oameni care ajung la graniță cu mașina, dar și pe jos”.

Intrarea principală a refugiaților ucrainieni în România este Vama Siret, un punct de trecere a frontierei din județul Suceava . „Aici ninge. Temperaturile sunt foarte scăzute. În ochii oamenilor se citește frica, războiul de cealaltă parte a graniței este înspăimântător”, continuă italianca.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Singura lor dorință este să fie în siguranță, să-și țină copiii în siguranță. Majoritatea sunt femei și copii, bărbații sunt chemați să rămână și să lupte. Toți sunt în stare de șoc”, precizează Simona.

Tot ea povestește cum a vorbit cu tatăl a cinci copii care a reușit să treacă prin vamă și care spunea că „totul a fost atât de neașteptat” și că „într-o noapte ne-am organizat, am părăsit casa noastră și ne-am pornit spre graniță”.

„De asemenea, printre refugiați există un grup foarte mare de tineri studenți indieni și pakistanezi care încearcă să contacteze ambasadele țărilor lor, pentru a merge acasă”.

Fundația AVSI împreună cu Asociația FDP-Protagoniști, în colaborare cu Guvernul României, furnizează refugiaților atât produsele alimentare de bază, cât și nealimentare: „pături și tot ce ține de nevoile de bază”.

„Dar deja ne gândim la intervențiile care urmează să fie inițiate începând de mâine: este mare nevoie de consiliere juridică, de translatori și de sprijin psihologic”, conchide Simona Carobene.

Distribuie acest articol