Italiancă lăsată la sol, deși avea rezervare pentru zbor: „Au tras la sorți cine trebuie să rămână”

În ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie simplă cu avionul de la Veneția la Atena, scriitoarea și jurnalista italiană, Chiara Gamberale, a trăit o experiență de coșmar.

Gamberale, împreună cu o altă călătoare, a fost lăsată la sol pe Aeroportul Marco Polo din Veneția, fără soluții alternative, după ce compania aeriană Volotea a realizat că numărul de rezervări depășea capacitatea avionului.

Într-un gest controversat, compania a recurs la o tragere la sorți pentru a decide cine va rămâne la sol.

Printre cei nefericiți se numără și o mamă care urma să se întâlnească cu fostul soț și fiul lor la Atena, unde apoi fostul soț avea o conexiune programată pentru New York. Femeia, vizibil afectată și plângând, a fost avertizată de personalul aeroportului că dacă va continua să plângă, urma să fie evacuată din clădire.

„Din cauza overbooking-ului (mai mulți pasageri decât numărul de locuri), eu și o altă femeie am fost alese la întâmplare și nu am putut pleca. Fără a ni se oferi o soluție alternativă. Și fără scuze. Ni s-a spus doar: ‘Recuperați-vă bagajele.’ Nici măcar nu știam unde să le căutăm și, de fapt, nu le-am găsit,” a mărturisit Chiara Gamberale citată de La Repubblica.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ea a criticat dur companiile low-cost, avertizând că este aproape imposibil să obții asistență dacă apar probleme.

„Nu luați zborurile acestor companii aeriene low cost, dacă apare o problemă, este imposibil să găsești o persoană de contact și să poți vorbi cu cineva. Când, exasperată și nedumerită am ridicat vocea, membrii personalului care erau acolo chiar m-au acuzat că i-am atacat… Am pierdut o zi de muncă din cauza lor, cine mă va despăgubi?”, întreabă italianca.

Conform relatărilor, jurnalista și cealaltă pasageră au ajuns în cele din urmă în Atena după o escală în Viena, însă ambele și-au pierdut conexiunile ulterioare.

„Am reușit să prindem un zbor spre Viena în jurul orei 16 și din Viena am plecat spre Atena, unde am ajuns la miezul nopții. Evident că am pierdut celălalt zbor și fostul soț al doamnei a pierdut avionul pe care trebuia să-l ia la New York… Am cumpărat biletul Volotea acum trei luni și m-am trezit în acest coșmar».

Într-o declarație oficială, compania aeriană Volotea a răspuns:

„În urma overbooking-ului care a avut loc pe zborul V71490 Veneția – Atena din 4 august, Volotea, în colaborare cu personalul de la sol, a luat măsuri imediate pentru a asigura transportul pasagerelor rămase la sol în aceeași zi.

Ambele au fost reprogramate pe un zbor Austrian Airlines via Viena și au ajuns la Atena în aceeași seară.

Volotea dă o importanță deosebită nevoilor pasagerilor săi și, în acest sens, a acționat imediat, luând toate măsurile necesare pentru a reprograma călătoria cât mai repede posibil și a permite pasagerelor să ajungă la destinația finală.

Compania își cere sincer scuze pentru disconfortul cauzat și confirmă că a luat legătura cu pasagerele afectate.”

Cu toate acestea, ambele pasagere par hotărâte să ia măsuri legale împotriva companiei aeriene.

Toate companiile aeriene apelează, uneori, la o astfel de procedură.

Procedura de „overbooking” este legală și reglementată la nivel european, însă mulți călători nu știu că, dacă rămân ultimii la coadă pentru îmbarcare, riscă să nu mai urce în avion.

În astfel de cazuri, compania aeriană trebuie să ofere despăgubiri și un nou bilet, pentru a ajunge la destinație, dar nu se întâmplă mereu așa.

Distribuie acest articol