O italiancă salvează și îngrijește câinii vagabonzi din România. „Învățăm copiii să iubească animalele”

Cu 16 ani în urmă Sara Turetta își părăsea casa și cariera sa din Italia pentru a se muta în sud-estul României, la Cernavodă, unde câinii fără stăpân erau strânși de pe străzi și exterminați. Italianca este fondatoarea și președinta asociației Save the Dogs and other Animals onlus (Salvați câinii și alte Animale). Ea a înființat în România centre de adăpost și îngrijire pentru animalele abandonate.

La Centrul pentru animale din Cernavodă lucrează astăzi 60 de persoane

După ani de muncă voluntară în diferite centre de adăpost ai câinilor abandonați din Milano, Sara a decis în 2002 să se dedice exclusiv situației de atunci a maidanezilor din România, a căror situație a verificat-o personal în timpul unei călătorii din vara anului 2001.

Străzile orașului Cernavodă erau pline în acei ani de cadavre de câini vagabonzi otrăviți de către operatorii Primăriei, fapt care avea loc într-un mod similar în întreaga țară. Realizând că s-ar fi putut stabili un dialog constructiv cu Primăria pentru a nu mai fi otrăvite animalele, în anul 2002, Sara Turetta a decis să devină promotoarea unui acord cu administrația locală a orașului: mulțumită unei activități intense de sterilizare finanțată cu fonduri din străinătate, cei aproximativ 2.000 de câini fără stăpân de pe străzile orașului nu ar mai fi fost uciși.

Astfel, în octombrie 2002 Sara Turetta a decis să își dea demisia la Milano si să se mute în România, la Cernavodă, unde a pornit activitatea sa de salvare a animalelor abandonate de la zero, restaurând o clădire pusă la dispoziție de către primăria orașului și înființând asociația Save the Dogs and other Animals onlus (Salvați câinii și alte Animale).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sara Turetta, fondatoarea asociației Save the Dogs din România. Foto: pagina Facebook

Save the Dogs deține astăzi două adăposturi pentru animale, unul în Cernavodă și celălalt în Medgidia

Centrul principal din Cernavodă se numește Footprints of Joy și este un adăpost pentru cai, măgari iar din anul 2012 și pentru câini. Poate adăposti un număr de 350 de animale. Centrul din Medgidia, cu o capacitate mai mică, poate adăposti 150 de câini.

Organizația se asigură ca toți câinii care încă mai trăiesc pe străzile orașului să fie sănătoși.
Lucrătorii aduc la clinicile asociației câinii care suferă de râie, care au căpușe, purici sau care sunt bolnavi și le acordă îngrijire și tratament. Unii dintre aceștia sunt oferiți și spre adopție.

Adăpostul Footprints of Joy din Cernavodă joacă un rol important în cadrul programului de educare derulat de Save the Dogs. Elevi de diferite vârste vizitează adăpostul, se joacă cu animalele și învață ce înseamnă să fii un stăpân responsabil.

Clinica asociației Save the Dogs din Cernavodă. Foto: pagina Facebook
Clinica asociației Save the Dogs din Cernavodă. Foto: pagina Facebook
Adăpost pentru animale al asociației Save the Dogs din Cernavodă. Foto: pagina Facebook