Elevi italieni în România: „Am fost primiți cu o ospitalitate de invidiat”

Un frumos articol al publicației italiene Terzo Binario, scrie despre schimbul intercultural dintre Institutul școlar „Corrado Melone” din Ladispoli, o localitatea din vecinătatea Romei și Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș. O vizită a elevilor italieni în România care va fi urmată de vizita românilor în Italia, în cursul lunii septembrie.

În textul respectiv putem citi: „Profesori, elevi și părinți, au fost primiți în România cu o ospitalitate de invidiat, într-o întâlnire care a permis să fie analizate cele două sisteme școlare.”

Apoi autorul continuă: „În sălile de clasă ale Colegiului din Făgăraș este obligatorie emblema Republicii Române și se admite icoana Maicii Domnului cu pruncul Isus în brațe. (…) Câțiva elevi distinși au urmat cursurile acestei școli: de la câștigătorul mondial la olimpiada de matematică, Dan Nicușor, până la un inginer care lucrează acum la Lamborghini, Mircea Dincă.”

După mai multe aprecieri pozitive, un aspect critic din partea autorului italian este cel care privește lipsa grijei față de elev ca persoană, în sistemul de învățământ românesc. El notează:

„Un aspect pozitiv al legislației școlare italiene este cel care impune includerea elevilor cu handicap și ajutorul dat copiilor cu nevoi educaționale speciale și promovarea potențialului individual. Pe când, la „Radu Negru” nu îi interesează condițiile în care trăiesc și se află elevii, există obiective naționale care trebuie atinse și cam atât. Apoi, fiecare este evaluat pentru ceea ce a făcut și suportă consecințele. Dacă profesorii doresc să contribuie la exprimarea potențialului individual al elevilor, aceștia sunt liberi să lucreze în plus, dar fără nici o recunoaștere financiară. În schimb, la „Melone” și în general în Italia, se acordă condiții tuturor elevilor de a se exprima individual și a-și atinge potențialul maxim. Dacă există nevoi educaționale speciale, de exemplu lipsa de cunoaștere a limbii, cadrele didactice, prin proiecte specifice finanțate de Guvern, efectuează lecții suplimentare pentru a-i aduce pe toții elevii la același nivel.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Colegiul Național „Radu Negru” este o instituție de învățământ din Făgăraș. A primit numele de „Radu Negru” încă de la înființare, în anul 1869. În anul școlar trecut, în această instituție au studiat un număr de 1460 elevi repartizați în 51 clase I – XII (19 clase primare, 12 clase gimnaziale și 20 clase de liceu), conform informațiilor de pe site-ul oficial al instituției de învățământ.