Italienii acuză: muncitorii agricoli români exploatați sunt victime ale mafiei românești din Italia

Când se vorbește despre mafiile din Italia sunt amintite imediat numele principalelor familii criminale și ale clanurilor mafiote recunoscute pentru ferocitatea lor: Riina, Schiavone, Strangio, Arena și apoi clanul Casalesi din Ndrangheta, Camorra și alții. Dar nu toate mafiile sunt cunoscute și nu toate sunt italiene, scrie Articolul21. Există mafii străine care gestionează milioane de euro în Italia și în cele mai multe cazuri cu ajutorul și sub autoritatea clanurilor italiene.

Organizațiile mafiote străine nu au venit din afară, ele s-au născut aici, pe teritoriul Italiei, prin practici, obiceiuri și metodologii de acțiune ilegale. Toate acestea pe termen lung au generat organizații criminale susținute de interese economice, într-o societate căruia îi este frică să vorbească și care nu pune niciodată sub semnul întrebării originea veniturilor, obiectivele și metodele de operare ale acestor infractori.

Mafiile străine, și printre acestea și cea românească, constitue un alt capitol al agromafiilor italiene, despre care se vorbește puțin și se face și mai puțin. Este o problemă serioasă care, scrie sursa sus citată „ne amenință că ne vom trezi într-un timp scurt, cu teritorii întregi și sectoare economice gestionate de noi organizații mafiote, nu mai puțin brutale decât cele italiene, care au conexiuni internaționale și un capital uman de sute de mii de oameni pe lângă milioane de euro.”

Românii gestionează o adevărată filieră internațională de trafic de persoane, de intermediere ilegală (caporalat), de racolare a muncitorilor din România. Odată ajunși aici, în Italia, bărbații și femeile românce care au crezut în promisiunile celor care au știut să-i ademenească promițându-le în unele cazuri chiar și 100 de euro pe zi, sunt supuși la condiții inumane de muncă și trai, exploatați, șantajați, îndatorați cămătarilor români din organizație. La toate acestea se adaugă și violențele sexuale ale patronilor italieni.

Pe câmpurile și în serele din Vittoria, în Sicilia, muncesc numeroase femei românce care sunt racolate direct din România, de către anumite clanuri mafiote românești, probabil pe baza frumuseții și a vârstei lor tinere. Odată ajunse la destinație, în mediul rural sicilian, încep să fie exploatate de către caporalii români și italieni care, la sfârșitul zilei de lucru, le șantajează și le obligă la prestații sexuale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt mii de lucrători agricoli români care muncesc câte 12 ore pe zi pentru o plată de mizerie, sunt sute de românce constrânse să accepte o exploatare sexuală rușinoasă, pe câmpurile Italiei. Unele sunt violate, altele obligate să facă avort dacă rămân gravide. Nu se plâng, nu denunță, ci preferă să ascundă rușinea. Acceptă umilințele patronilor, pentru a nu fi izgonite de la locul de muncă, în speranța că la un moment dat calvarul va înceta și timpul le va vindeca rănile provocate de asupritorii lor. Asupritori care, de multe ori, vorbesc aceeași limbă ca și ele.

Distribuie acest articol