Italienii comemorează victimele cutremurului din 6 aprilie 2009. Cinci români printre persoanele decedate

La data de 6 aprilie 2009 un puternic cutremur a lovit orașul italian L’Aquila, din Abruzzo, provocând nu numai daune materiale uriașe, ci și moartea a 309 persoane. Printre victimele seismului s-au numărat și cinci cetățeni români, dintre care doi copilași, precum și o fetiță originară din Republica Moldova.

Clădirile distruse din centrul orașului L’Aquila după cutremurul din 6 aprilie 2009. Foto: Polizia di Stato

Românii care se aflau în Italia la acea dată și au simțit cutremurul, cu o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter, probabil își amintesc și acum frica pe care au trăit-o. Era ora 3:32 dimineața în Italia când pământul a început să tremure, vibrațiile fiind simțite în mai multe regiuni din Peninsulă.

- Continuarea articolului după publicitate -

În următoarele ore, jurnalele de știri din Italia anunțau tot mai mulți morți în urma evenimentului seismic care a provocat prăbușirea mai multor clădiri din L’Aquila. Numărătoarea s-a oprit apoi la 309 victime.

© Roberto Monaldo / LaPresse

La data de 10 aprilie 2009, autoritățile a făcut publică lista cu numele persoanelor decedate sub dărâmături, iar printre acestea apăreau și numele a cinci cetățeni români, precum și cel al unei fetițe din Republica Moldova de circa 5 ani.

  • Muntean Silviu Daniel, în vârstă de 7 ani;
  • Ghiroceanu Antonio Iovan, născut cu numai 5 luni înainte de acest cutremur;
  • Ghiroceanu Laurențiu Constantin, tatăl lui Antonio, în vârstă de 40 de ani;
  • Bobu Darinca Mirandoli, mama lui Antonio și soția lui Laurențiu, în vârstă de 35 de ani;
  • Eneșoiu Adriana, în vârstă de 47 de ani;
  • Grec Marina, în vârstă de 5 ani și originară din Republica Moldova.

Pe lângă cele 309 de decese, au mai fost înregistrați și 1 500 de răniți, iar peste 100 000 de oameni din circa 57 de localități au rămas fără locuință în acea noapte.

În noaptea de luni spre marți, 6 aprilie 2021, la 12 ani de la această tragedie de nedescris, clopotele bisericii Santa Maria del Suffragio din L’Aquila au bătut de 309 ori pentru a comemora victimele cutremurului.

Un pompier a aprins un foc simbolic în amintirea celor 309 victime. Foto: ANSA.it

Un pompier a aprins, de asemenea, un foc simbolic în fața bisericii, iar Primăria a trimis un fascicul de lumină spre cer cu ajutorul unui proiector puternic.

Un fascicul de lumină a fost trimis spre cer de Primăria din L’Aquila. Foto: Facebook/Comune dell’Aquila

La acest eveniment a fost prezenți și primarul din L’Aquila, precum și alți primari din localitățile înconjurătoare, dar și prefectul Cinzia Torraco și cardinalul Giuseppe Petrocchi.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos