Italienii comemorează victimele cutremurului din 6 aprilie 2009. Cinci români printre persoanele decedate

La data de 6 aprilie 2009 un puternic cutremur a lovit orașul italian L’Aquila, din Abruzzo, provocând nu numai daune materiale uriașe, ci și moartea a 309 persoane. Printre victimele seismului s-au numărat și cinci cetățeni români, dintre care doi copilași, precum și o fetiță originară din Republica Moldova.

Clădirile distruse din centrul orașului L’Aquila după cutremurul din 6 aprilie 2009. Foto: Polizia di Stato

Românii care se aflau în Italia la acea dată și au simțit cutremurul, cu o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter, probabil își amintesc și acum frica pe care au trăit-o. Era ora 3:32 dimineața în Italia când pământul a început să tremure, vibrațiile fiind simțite în mai multe regiuni din Peninsulă.

În următoarele ore, jurnalele de știri din Italia anunțau tot mai mulți morți în urma evenimentului seismic care a provocat prăbușirea mai multor clădiri din L’Aquila. Numărătoarea s-a oprit apoi la 309 victime.

© Roberto Monaldo / LaPresse

La data de 10 aprilie 2009, autoritățile a făcut publică lista cu numele persoanelor decedate sub dărâmături, iar printre acestea apăreau și numele a cinci cetățeni români, precum și cel al unei fetițe din Republica Moldova de circa 5 ani.

  • Muntean Silviu Daniel, în vârstă de 7 ani;
  • Ghiroceanu Antonio Iovan, născut cu numai 5 luni înainte de acest cutremur;
  • Ghiroceanu Laurențiu Constantin, tatăl lui Antonio, în vârstă de 40 de ani;
  • Bobu Darinca Mirandoli, mama lui Antonio și soția lui Laurențiu, în vârstă de 35 de ani;
  • Eneșoiu Adriana, în vârstă de 47 de ani;
  • Grec Marina, în vârstă de 5 ani și originară din Republica Moldova.

Pe lângă cele 309 de decese, au mai fost înregistrați și 1 500 de răniți, iar peste 100 000 de oameni din circa 57 de localități au rămas fără locuință în acea noapte.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În noaptea de luni spre marți, 6 aprilie 2021, la 12 ani de la această tragedie de nedescris, clopotele bisericii Santa Maria del Suffragio din L’Aquila au bătut de 309 ori pentru a comemora victimele cutremurului.

Un pompier a aprins un foc simbolic în amintirea celor 309 victime. Foto: ANSA.it

Un pompier a aprins, de asemenea, un foc simbolic în fața bisericii, iar Primăria a trimis un fascicul de lumină spre cer cu ajutorul unui proiector puternic.

Un fascicul de lumină a fost trimis spre cer de Primăria din L’Aquila. Foto: Facebook/Comune dell’Aquila

La acest eveniment a fost prezenți și primarul din L’Aquila, precum și alți primari din localitățile înconjurătoare, dar și prefectul Cinzia Torraco și cardinalul Giuseppe Petrocchi.