Italienii despre incendiul de la Piatra Neamț: „Sistemul sanitar din România, prea sărac pentru a gestiona pandemia”

La scurt timp după ce incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț a devastat sâmbătă seara saloanele de la Terapie Intensivă cauzând moartea a 10 dintre pacienți și rănirea gravă a altor 7 persoane, presa din Italia a publicat știrea prezentând faptele. „România: Incendiu la Terapie Intensivă, 10 victime în rândul pacienților cu Covid”, titrează La Repubblica.

Nurse Times definește incendiul un adevărat rug în care au ars pacienții români: „Rug la o secție de Reanimare – Covid din România, unde 10 pacienți au murit în flăcări.”

La Stampa, după ce prezintă cum s-a întâmplat totul, conclude: „România este una dintre cele mai sărace națiuni din Europa și suferă de o lipsă severă de personal medical, în special în zonele rurale. De aceea, teama este că va deveni dificil pentru sistemul de sănătate din România să gestioneze pandemia chiar și în fața unui număr mult mai mic decât în ​​alte țări europene.”

Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 16 pacienţi.

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, este transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate. Potrivit ministrului Sănătăţii, ceilalţi pacienţi au patologie medie sau uşoară şi sunt internaţi pe secţii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI