Italienii despre Roșia Montană: Locul care ar putea deveni cea mai mare mină de aur din Europa

Într-un amplu articol din LifeGate, jurnalistul italian Maurizio Bongioanni, afirmă despre Roșia Montană: „O mică localitate din Transilvania care ar putea adăposti cea mai mare mină de aur din Europa.”

Comuna Roşia Montană, situată în nord-vestul ţării la 128 km de Cluj-Napoca şi 70 de kilometri de Alba Iulia, adăposteşte cel mai mare zăcământ de aur din Europa (estimat la 10,6 milioane uncii de aur), exploatat de secole în mod tradiţional, în subteran. Reţeaua de galerii descoperite depăşeşte importanţa celor similare din Spania, Portugalia, Ţara Galilor.

„De la începutul anilor 2000, această bucată de pământ (Roșia Montană – n.r.) a intrat în atenția companiei multinaționale canadiene Gabriel Resources, care a identificat locația ideală pentru a deschide cea mai mare mină de exploatare a aurului din Europa din această parte a Transilvaniei. Decizie care a declanșat o serie de îndelungi proteste în România care au blocat proiectul canadienilor”, scrie jurnalistul italian care conclude: „După circa 15 ani, povestea nu s-a sfârșit. Acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Gabriel Resources, iniţiatorul proiectului minier aurifer privat de la Roşia Montană a solicitat despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană.”

Ultima audiere în procesul care a fost secret, cu participarea ambelor părţi, era prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Un ghid indică o venă de pirită într-o stâncă care conține cantități microscopice de aur la Muntele Carnic de la miniera de aur Roșia Montana. Foto: Getty Images
Distribuie acest articol