Italienii despre tăierea ilegală a pădurilor din România: „Se distruge o bogăție națională inestimabilă”

În 2019 s-au tăiat în România păduri în valoare de 2,5 miliarde de euro, acesta fiind anul cu cea mai mare cifră de afaceri din istorie pentru companiile de exploatare forestieră care operează în țara noastră. Mai mult de jumătate din acești bani au fost însă obținuți ilegal, sunt de părere și italienii de la Televiziunea regională RAI din Friuli Venezia Giulia.

„Cu nesfârșitele ei păduri virgine România este considerată Amazonia Europei și așa cum se procedează în pădurea braziliană și aici marile multinaționale care produc mobilă, parchet, distrug zi după zi un patrimoniu național de o valoare inestimabilă”, sunt de părere jurnaliștii italieni.

Ilegalitatea tăierilor este susținută de administrațiile locale românești considerate „ultimul inel în acest trafic de obicei gestionat de organizațiile criminale internaționale”.

Italienii amintesc în reportajul lor de pădurarii români omorâți de ucigași profesioniști, de mita pe care o primesc autorităților locale pentru a închide ochii la ceea ce se petrece, de amenințările și violențele împotriva gărzilor, a voluntarilor ONG-urilor care îi însoțesc, a ecologiștilor și populației locale.

Pentru a opri tăierile ilegale, Ministerul Mediului din România a anunțat schimbări în sistemul prin care se urmăresc defrișările: GPS pe camioane și monitorizare din satelit. În plus, de anul viitor vor fi interzise exporturile de bușteni în afara Uniunii Europene.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despădurirea provocată de interese economice ilegale continuă în fiecare zi, daunele pe care le-a făcut asupra climei și a mediului sunt deja uriașe, iar jafurile încă nu pot fi oprite, sunt de părere jurnaliștii italieni de la RAI.

Mai jos, materialul video al celor de la RAI – FVG: