Italienii în criză de badante și menajere: „Ne trebuie mai mult personal casnic dispus să locuiască la domiciliul persoanei asistate”

Un studiu recent efectuat de Censis în colaborare cu Assindatcolf evidențiază în Italia lipsa de personal casnic, „mai presus de toate cel disponibil să locuiască la domiciliul angajatorului”, informează La Repubblica.

Cercetarea celor de Censis (Centro Studi Investimenti Sociali), în colaborare cu Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici, a demonstrat că cererea din partea familiilor italiene pentru îngrijitoare, menajere sau bone este mai mare decât oferta.

Lipsa personalului casnic se face simțită mai ales în situația locurilor de muncă unde îngrijitoarea, menajera sau bona este solicitată să locuiască la domiciliul angajatorului sau a persoanei asistate (post de muncă „la fix”).

Reprezentanții Assindatcolf sunt de părere că ar trebui facilitată intrarea extra-comunitarilor pe piața muncii din Italia, pentru a se acoperi cererea angajatorilor din sectorul muncii casnice, dar și din agricultură și turism.

„Avem nevoie de tot mai multe îngrijitoare, menajere și bone, este necesară extinderea decretului de programare a fluxului de imigrare a cetăţenilor străini”, au declarat reprezentanții sindicali.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Totuși, mulți se îndoiesc că problema va putea fi rezolvată prea ușor.

Îmbătrânirea populației și absența serviciilor sociale a făcut necesară în Italia prezența îngrijitoarelor. O relativă – și recentă – prosperitate a făcut ca și în zonele altădată sărace ale Italiei să existe cerere de badante, menajere sau bone. Una din patru însă lucrează la negru, fără contract de muncă.