Japoneză îndrăgostită de țara noastră: „România m-a învățat să trăiesc cu adevărat, să fiu fericită!”

Povestea lui Ayako Funatsu, o japoneză de 53 de ani originară din Yokohama, Japonia, a devenit emblematică pentru dragostea și admirația față de România.

Stabilită în România de peste 20 de ani, Ayako se descrie ca o „româncuță din Extremul Orient”, subliniind sentimentul de apartenență și recunoștință față de țara care a adoptat-o, relatează Adevărul.

Îndrăgostită de tradițiile românești, ea este membră a comunității „Domnițe cu altițe”, fiind singura străină a comunității pasionată de portul românesc și posedând inclusiv o ie veche de un secol.

photo_2023-12-03_14-14-19
Ayako Funatsu alături de colegele din „Domnițe cu altițe”. Sursa foto: Adevărul

Ayako a combinat cultura românească cu cea japoneză prin activitatea sa ca designer de origami și flori de hârtie, creând brandul Natsuko și având un atelier propriu finanțat după participarea la emisiunea „Imperiul Leilor”.

Povestea ei în România a început acum 27 de ani, când a venit pentru prima dată cu rucsacul în spate, îndrăgostindu-se instantaneu de țara noastră.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Experiențele ei au inclus călătorii cu trenul CFR, vizitarea mănăstirilor din Moldova și întâlnirea cu români generoși și ospitalieri. Această primă impresie despre România, marcată de căldura și ospitalitatea oamenilor, a fost decisivă pentru alegerea sa de a se stabili aici.

Despre români are numai cuvinte de laudă:

„Sunt oameni extrem de pricepuți, găsesc mereu o soluție pe ultima sută de metri și nu se sperie când nu iese totul cum sperau.

Japonezii planifică orice, în cel mai mic detaliu, cu mult timp înainte, sunt extrem de minuțioși și perfecționiști. Românii merg pe principiul «merge și așa», care pentru mine arată de fapt puterea lor creatoare. Cunosc și înțelesul negativ al acestei expresii, dar eu văd partea bună“.

Pe lângă pasiunea pentru români și tradițiile locului, Ayako a fost fascinată și de limba română, pe care a început să o învețe încă din Japonia și pe care acum o vorbește fluent și corect.

A lucrat în turism, prezentând frumusețile României turiștilor japonezi și presei din Japonia și a participat la Târgul de Turism al României.

De asemenea, a fost profund influențată de creativitatea și capacitatea de adaptare a românilor, calități care i-au schimbat perspectiva asupra vieții și au contribuit la dezvoltarea sa personală și profesională.

În concluzie, Ayako Funatsu nu doar că s-a adaptat la viața în România, dar a și îmbrățișat cultura și tradițiile țării, devenind un exemplu de integrare și apreciere pentru diversitatea culturală.

Experiențele și relațiile sale cu românii, precum și pasiunea pentru tradițiile locale, au transformat-o într-un ambasador neoficial al României în lume.

„Mă simt foarte bine în România, pielea mea se simte bine aici. Este atât de multă energie pozitivă. E foarte important să te simți bine în locul în care trăiești. De ce am ales să rămân aici? Pentru că România m-a învățat să trăiesc cu adevărat, să fiu fericită!”, a mai spus Ayako Funatsu.