„Jefuit” de băncile italiene. Un român invalid a pierdut 100.000 de euro în acțiuni la o bancă italiană

Un bărbat român în vârstă de 59 de ani, invalid, protestează în aceste zile în fața filialei băncii Veneto Banca din Montebelluna din provincia Treviso. „Am fost înșelat de această bancă, m-a făcut să pierd 100.000 de euro pe care i-am dobândit în urma accidentului pe care l-am suferit și care mă obligă să trăiesc în cârje pentru tot restul vieții”, relatează corrieredelveneto.it.

Dacă ești un simplu muncitor într-o țară străină în care lucrezi de dimineață până în  seară pentru a-ți crește copiii și a le oferi un viitor mai bun, trebuie să ai și o certitudine, o siguranță financiară. Și pentru Marin Haralambie, român de 59 de ani, acea certitudine era Veneto Banca, căruia îi încredințase 100.000 de euro, un mic tezaur în bani obținut în urma unui tragic accident de muncă.

Dar acești bani au dispărut odată cu falimentul băncii și Marin, nu vrea și nu poate accepta că și-a pierdut toți banii pe care îi avea. Din acest motiv, încă din Ajunul Crăciunului, s-a așezat cu mașina în fața fostului sediu al fostei filiale Veneto Banca, în centrul orașului Montebelluna. Nu vrea să se miște de acolo Marin, înconjurat de cartoane cu diverse mesaje împotriva „înșelătoriilor” și spune: „Vreau banii mei înapoi, fără ei, de aici, nu plec. Pentru că sacrificiile mele au ajuns în mâinile bancherilor, cărora milioane de euro câștigați fără sudoare nu le erau suficienți pentru a trăi.”

Marin Haralambie – fotografo: Paolo Balanza

Despre cazul românului Marin Haralambie, senatorul Partidului Democrat, Laura Puppato, declară: „Este un caz emblematic. Dar atenție la cei care pot specula folosindu-se de acțiunea acestei persoane!”

Povestea lui Marin, românul care a muncit o viață obligat să trăiască acum cu ajutorul cârjelor, este una emoționantă

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Viața nu mi-a fost nicicând ușoară. Am fost miner în România timp de 24 de ani. O lovitură, totul s-a prăbușit în galeria în care lucram și am scăpat de-acolo ca un șoarece.”

Marin a sosit în Italia în 1999: „Cu un contract de muncă”, el dorește să sublinieze. A lucrat ca mecanic până în 2004 când în urma unui accident tragic la locul de muncă a rămas invalid. Și tocmai în urma acelui incident, românul a primit suma de 100.000 de euro despăgubiri pentru daunele suferite, bani pe care Marin a decis imediat să-i ducă la bancă. „Am vrut ca banii să fie în siguranță, un sprijin pentru bătrânețea mea și un ajutor pentru copiii mei. În bancă mi-au explicat că dacă aș face un depozit la termen, aș fi fost ispitit să-i folosesc, dar dacă aș fi investit în acțiuni ar fi fost mai convenabil și aș fi avut un profit mai mare. Am avut încredere. Și am pierdut totul.”

Marin se simte înșelat și nu vrea să accepte că a pierdut totul. Protestul său este epilogul amar al unei tensiuni care și-a pus amprenta, bărbatul a împins mașina înapoi până când aproape a atins fereastra băncii amenințând că o sparge. Apoi a pus o grămadă de lemne la ușă și a strigat că aprinde focul. Dar nu a făcut-o. A decis să aștepte răbdător acolo, în fața băncii, unde și-a petrecut Crăciunul și de unde este decis să nu plece fără banii săi.

În seara zilei de 26 decembrie, senatorul Laura Puppato a mers la el: „Marin este un caz emblematic, deoarece se numără printre acei investitori care nu aveau instrumentele minime de cunoaștere pentru a înțelege riscul diferit pe care îl are o acțiune și altă formă de investiție. Prin urmare, reprezintă categoria celor mai slabi investitori, cei care s-au bazat în întregime pe bancă fără să înțeleagă ce se întâmplă. De aceea trebuie ajutat.”

„Nu am garantat că va primi banii înapoi, dar voi încerca să accesez fondurile de ajutorare (100 de milioane de euro alocate de Guvern și de Banca Intesa) pentru că are deja două condiții de acces: neștiința și dizabilitatea. Am încercat să-i explic că banii nu vor fi disponibili decât în ianuarie. Dar pentru moment nu renunță la protestul său. Sper doar ca acest caz să nu fie exploatat de persoane care pot specula”, a mai declarat senatoarea italiană.

Protestul românului Marin Haralambie, victimă a sistemului bancar italian continuă. Acesta este hotărât să petreacă și Anul Nou în aceleași condiții dacă nu-și va primi banii. Un gest de revoltă a unui om disperat și păgubit de orice speramță!