„Jos mâinile de pe DNA!” – mesajul președintelui Iohannis despre informațiile privind o posibilă contopire DNA-DIICOT

Președintele Klaus Iohannis a susținut, într-o conferință organizată la Palatul Cotroceni, cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public potrivit cărora Guvernul Grindeanu ar urma să adopte o altă ordonanță de urgență prin care să se comaseze DNA (Direcției Naționale Anticorupție) și DIICOT (Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism), că „fiecare poate să-și imagineze ce dorește”. Șeful statului a avut un mesaj tranșant pentru guvernanți în acest sens: „Jos mâinile de pe DNA!”.

„Am citit în media acuzația că s-ar pregăti și rectificarea din partea Guvernului că nu s-ar pregăti. Acum, Guvernul a mai spus și altă dată că nu vrea să dea OUG pentru modificarea Codului, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-și imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, și mai ales guvernanților: Jos mâinle de pe DNA!”, a declarat șeful statului.

Ministrul Justiției a infirmat, joi, printr-un comunicat, aceste informații: „Ministerul Justiției precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă”, precizează un comunicat.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă a președintelui României, Klaus Iohannis din 2 ianuarie:

‘Bună ziua!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste Ordonanțe de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și au arătat românii foarte clar ce vor: un stat de drept. Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare și pașnic, și-au spus păsul.

Asta până după ora 22:00, când un grup, grupuri — asta vom ști mai târziu — de demonstrați violenți, au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația. A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, pașnic, și au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei.

Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au acționat față de aceste grupuri de instigatori mă nemulțumește profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forță a avut toate informațiile necesare. La Ministerul de Interne s-a știut foarte exact când, unde și ce grupuri se pregătesc pentru a ‘sparge’ demonstrația din Piața Victoriei.

În loc să-i izoleze pe aceștia acolo unde s-au adunat și s-a știut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstrații pașnici, punând astfel în pericol nu doar demonstrația, ci au pus în pericol sănătatea și chiar viața românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod pașnic.

- Continuarea după publicitate -

Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi dacă nu a știut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne și Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente și clare, de ce și cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică cu tot Ministerul de Interne de față acolo.

În chestiunea ordonanței, am decis să sesizez Curtea Constituțională. Este, după părerea mea și a juriștilor din Administrația Prezidențială, evident vorba de un conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiție și Parlament, în cealaltă parte. Acest document este pe drum și va fi depus în câteva minute la Curtea Constituțională.

Dacă aveți întrebări, poftiți!

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20