Jurnalistă din Anglia despre Transilvania: „O frumusețe uluitoare, cu un bogat patrimoniu cultural”

Puțin dezamăgită de faptul că nu a văzut niciun urs brun în călătoria sa în România, jurnalista britanică Lizzie Pook a descoperit că Transilvania nu este deloc acel loc „înfricoșător”, pe care celebrul scriitor irlandez Bram Stoker l-a descris în romanul său Dracula. „Transilvania: Uitați de vampirii înfricoșători, această regiune românească este un loc de o frumusețe uluitoare și un bogat patrimoniu cultural”, a afirmat Lizzie Pook într-un articol pentru Daily Mail.

Descoperirea lui Lizzie s-a bazat pe recenta experiență trăită la pensiunea „Bethlen Estates” din Criș (un sat din comuna Daneș, județul Mureș), o locație elegantă situată la doar 12 kilometri de Sighișoara, un alt obiectiv turistic unic din România, care atrage „grupuri de turiști grozavi”.

„Cu binoclul ridicat, scanez dealurile după urși. Sunetul liniştit al cântecului păsărilor de la sfârşitul verii şi clinchetul clopoţeilor se aud prin fereastra deschisă”, a povestit Lizzie primele sale activități și impresii în excursia efectuată în România.

Jurnalista britanică a mărturisit că nu a fost nimic din ceea ce se aștepta de la Transilvania, cunoscuta regiune din centrul României, o zonă foarte iubită de regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii.

Ea a recunoscut faptul că ipotezele sale cu privire la acest tărâm enigmatic au fost total eronate. Căci Transilvania nu este acel loc plin de intrigi ascunse și castele gotice prăbușite, desprinse de restul României, în munții Carpați, ci „un loc de o frumusețe uluitoare și un bogat patrimoniu cultural”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lizzie a dat vina pe Bram Stoker. Când acesta a scris romanul Dracula în 1897, folosindu-se de numele domnitorului Vlad Țepeș, supranumit Vlad Dracul, din secolul al XV-lea, precum și o superstiție locală ca inspirație pentru contele romanului său, el a dat Transilvaniei o reputație „înfricoșătoare” pe care s-a luptat ulterior să o schimbe.

Jurnalista britanică a precizat că după ce a dezlipit Transilvaniei acea emblemă stranie acordată de Stoker, a găsit un colț al Europei extrem de plăcut, fără aglomerație, plin de frumusețe naturală, cu peisaje rurale minunate, sate cu cai și căruțe și munții Carpații încețoșați, habitat natural al unor viețuitoare tot mai rare, precum lupi, râși, vulturi și urși bruni.

Impresiile sale au plecat mereu de la ospitaliera pensiune „Bethlen Estates” din Criș, baza sa de pornire în activități de explorare a minunatelor peisaje în căutarea urșilor și altor creaturi sălbatice.

Micul sătuc cunoscut sub numele de Criș este casa ancestrală a contelui Miklos Bethlen, nobilul care a fost forțat să fugă din Transilvania în 1948, atunci când forțele comuniste au preluat puterea. Dar el nu și-a abandonat niciodată satul copilăriei și s-a angajat ferm să susțină comunitatea locală și să-i restaureze clădirile istorice.

În 2001, atunci când acesta s-a stins din viață, soția sa Gladys și fiul său Nikolaus s-au angajat să-i continue moștenirea, făcând economii pentru a cumpăra case părăsite, cu scopul de a le transforma ulterior în pensiuni elegante.

Pensiunea „Bethlen Estates” este deja un loc popular pentru „grupurile de turiști grozavi” care vin în Transilvania pe tot parcursul anului, ca și fanii acestei combinații unice dintre arhitectura istorică și „sălbăticia-lux”. Până de curând, camerele erau disponibile doar în mod exclusiv (trebuia să le rezervați în totalitate).

Dar odată cu deschiderea noului „Corner Barn”, o pensiune cu patru dormitoare, acestea pot fi acum rezervate individual. Aceasta este o casă în care oaspeții sunt așteptați să se simtă confortabil, iar uneori o veți găsi pe Contesa Bethlen rătăcind pe întinderea moșiei și discutând cu oaspeții, potrivit jurnalistei britanice.

Robert Tordai, bucătarul pensiunii asigură toți turiștii că nimeni nu suferă de foame acolo, el pregătind preparate românești și maghiare la „Kitchen Barn”. De exemplu: gulaș de vită gătit la foc de lemne, rață îndopată, friptură de vită cu salată de sfeclă roșie la cuptor și delicioasele gogoși tradiționale, denumite papanași.

Proprietatea pensiunii „Bethlen Estates oferă o bază ideală pentru a explora peisajul rural din Transilvania, unde oaspeții săi pot merge pe jos, călare sau cu săniile pe zăpadă. Temperaturile pot scădea aici până la minus 20 de grade Celsius în timpul iernii.

„Într-o seară, o implor pe contesă să ne permită să ieșim în căutarea urșilor. Într-un mod obișnuit relaxat, ea se obligă, sunând un contact local să ne conducă cu vechiul ei Land Rover prin vale, până unde animalele sunt văzute uneori”, a povestit Lizzie.

„Parcăm și așteptăm, așteptăm, vizitați doar de vulpi roșii cu coadă de lufă, vulturi zburând și cerbi roșii care pasc, impresionându-ne cu coarnele lor puternice. Soarele apune, scăldând pădurea deasă și câmpurile de flori sălbatice într-o strălucire tulbure de chihlimbar. Apoi dispare. Simțim urși în aer, dar nu am văzut niciunul.

„Transilvania și-a păstrat secretele. De fapt, aceasta este una dintre cele mai mari zone naturale sălbătice din Europa”, a conchis jurnalista britanică, încântată de experiența trăită în Transilvania.

Satul Biertan și biserica sa fortificată, inclusă pe lista UNESCO. Foto: Andrew Mayovskyy