Jurnalista Paula Rusu la protestul diasporei: „Sunt șocată de ceea ce am trăit. Consider că Jandarmeria a instigat sistematic, prefațând un deznodământ de nedorit.”

Jurnalista independentă Paula Rusu, care în trecut a lucrat la diferite posturi de televiziune din România, precum PRO TV, TVR 1 și altele, povestește într-o postare publicată pe Facebook șocul care l-a trăit la protestul diasporei de ieri, 10 august 2018 și vine cu noi detalii despre modul în care a acționat jandarmeria asupra oamenilor prezenți la protest.

Iată ce relatează Paula Rusu:

„Am fost la protest, fiindcă sunt ziarist înainte de orice.

Sunt șocată de ceea ce am trăit. Am intrat dinspre Aviatorilor unde erau trupe anti-tero, jandarmi călare și jandarmi cu câini. În mjlocul drumului era amplasat un gard de 2 metri și jumătate, ancorat cu bare de oțel de un camion al Jandarmeriei. Eram curioasă să vad fețele protestatarilor, reacțiile lor. Oameni de toate vârstele scandau, unii aveau vuvuzele, steaguri, o vânzoleală obișnuită, am mai văzut-o și la alte proteste.

Am început să fotografiez steagurile altor țări aduse de protestatari. Am ajuns lângă gardurile din partea stângă a Guvernului. Singurii care atingeau acele garduri erau cordoanele de jandarmi. Nicio violență, doar scandări. Lângă mine niște femei strigă: «Hoții, hoții. Jandarmeria apară hoția. Noi vă plătim salariile».

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Într-o fracțiune de secundă unul din jandarmi le spreiază pe femei care se trag speriate înapoi. Alți doi jandarmi aruncă spre ele cu grenade cu gaze lacrimogene. Lumea se dă înapoi un pas. Îmi pare atât de neverosimilă scena că nu percutez. În 30 de secunde nu am mai putut respira, am căzut în genunchi pe caldram dimpreună cu alți oameni. Un tânăr îmi întinde o batistă de hârtie. În spatele meu o fată horcăie stând pe burtă pe asfalt. Reiau. Nu a comis nimeni nicio agresiune, nicio tentativă, nicio violență împotriva jandarmilor.

Au dat cu gaze fiindcă au putut. Una din nenumăratele instigări pricinuite de jandarmi.

Am plecat spre marginea pieței, către muzeul Antipa. Abia vedeam de lacrimi, abia respiram de la usturime. A fost momentul în care au început să dea cu niște, nu știu cum să le numesc, bubuiau ca niște bombe și împrăștiau gaz lacrimogen deasupra mulțimii pașnice. Subliniez, pasnice.

Fumul ăla care se vede deasupra mulțimii în poze e gaz lacrimogen. Uitați-vă la poze. Cu fiecare bubuială, care au început să fie tot mai dese, mulțimea izbucnea: «Nu plecăm, nu plecăm!»

Două ore au dat cu gaze lacrimogene în zonele unde era lumea pașnică. Bubuia ca la război. Oameni în toata firea cădeau din picioare. Consider că Jandarmeria a instigat sistematic, prefațând un deznodământ de nedorit.

Ce a urmat, o oroare. Aproape 300 de protestatari și vreo 10 jandarmi răniți (cifre aproximative).

Vă spun ca un om care respiră cu un singur plaman. Două lucruri au o valoare de necuprins pentru om: libertatea și sănătatea. Nu știi ce ai până nu pierzi una sau alta.

În loc de concluzie: sper ca femeia jandarm abandonată de colegi în mijlocul mulțimii să fie bine. Sper ca toți huliganii care au generat violențele să își încaseze pedeapsa.”

- Continuarea după publicitate -

@rotalianul