Om de știință român plecat peste hotare: „Cel mai greu este atunci când vine momentul să pleci din țara ta”

«Cel mai greu nu a fost nici gazul inhalat și nici bâtele cu care am fost întâmpinați în piață. Nu este nici ostilitatea unora că suntem plecați „la mai bine” și nu mai avem ce căuta printre „ei”. Cea mai grea rămâne despărțirea, atunci când vine momentul să pleci. Este senzația că autobuzul ce te duce la aeroport este luntrea lui Charon, care te răpește din lumea ta naturală. Este sentimentul că îți lași o parte din suflet în urmă și că te duci într-o lume în care știi că ești singur și că nu te poți baza decât pe tine. Este imaginea părinților și surorilor care vor plânge imediat ce autobuzul pleacă. Sunt lacrimile pe care tu le lași să curgă direct in inimă, să nu te vadă copiii. Înțelegi că dragostea de țară nu a fost niciodată o alegere, pentru că este în natura ființei tale interioare. De aceea vom fi din nou în piață dacă va fi nevoie.»

Este textul unui român care pleacă. Nu este prima dată când o face, a mai plecat de multe ori, ca milioane dintre românii acestei țări. S-a întors și se va mai întoarce, așa cum o vor face majoritatea dintre cei plecați. Pentru că printre atomii și moleculele din străinătate, omul de știință Cristian Presură a înțeles că nucleul existenței sale se află acolo unde s-a născut: în România!

Cine este Cristian Presură

Cristian Presură a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide. În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie şi este membru al asociaţiei cercetătorilor români Ad Astra şi fondator al asociaţiei Ştiinţă pentru Toţi. Este plecat din România de aproape 20 de ani, dar s-ar întoarce odată ce şi-ar vedea copiii „pe propriile picioare”.

Participant la protestul anti-guvernamental din 10 august, la București, fizicianul publica a doua zi un video pe pagina sa de Facebook la care scria: 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Dați SHARE, vă rog. Vreau ca jandarmul din stânga imaginii să poată citi postarea. A fost momentul meu de spaimă. Câinii lup care latră sub botniță. Caii speriați gata să sară în mulțime imediat. Bâtele jandarmilor mascați și cu armură. Au venit neașteptat lângă noi, lângă pajiștea de la Muzeul Antipa unde erau copii cu câteva ore înainte. Nimeni nu înțelegea de ce au venit. Noi chiar nu am avut niciun provocator. Eram din Olanda, Anglia, Norvegia, Brașov și București. Discutam, scandam, aprindeam luminițe la telefoane. Apoi ei. Forța violenței. Gata să sară pe noi. Nu înțelegeam, nu înțelegeam. De ce au venit? M-am apropiat de jandarmul de lângă mine. Am vrut să îi spun că nu îl urăsc. Că este fratele meu. Mi-a făcut semn în cască că nu mă aude. Am înțeles, dintr-odată, gravitatea situației. Șefii i-au tăiat sunetul ca sa nu audă vocea noastră, atunci când ne va bate și vom urla de durere. Să nu fie influențat de ce spunem. Să ne poată lovi fără să audă gemetele durerii celor loviți. Să se audă în cască doar vocea șefului dând comenzi. Am înțeles că actuala putere vrea să ne dezbine. Nu va reuși. Dați SHARE, vă rog! Poate jandarmul va vedea postarea și se va recunoaște. Vreau să știe că nu îl urăsc. Sunt un fizician venit din Olanda, de la 2000 de kilometri, pentru că și el este fratele meu. Refuz să urăsc! Nu o voi face. Le spun tuturor românilor, indiferent de culoarea politică, Romania se iubește toată de departe. Am protestat împotriva actualei puteri politice, pentru viitorul tuturor românilor! Continui să cred în asta, din tot sufletul!”

O româncă a comentat la video respectiv: „Până la lacrimi m-a emoționat. Voi ăștia care sunteți cu PSD-ul chiar nu aveți un dram de minte, de rușine, de umanitate? Puneți imbecili ca Dăncilă, Dan sau Daea să vă conducă dar puneți câinii pe oameni precum Cristian Presură?!?”

Dati SHARE va rog. Vreau ca jandarmul din stanga imaginii sa poata citi postarea. A fost momentul meu de spaima. Câinii lup care latră sub botniță. Caii speriați gata să sară în mulțime imediat. Bâtele jandarmilor mascați și cu armura. Au venit neașteptat langa noi, langa pajiștea de la Muzeul Antipa unde erau copii cu câteva ore înainte. Nimeni nu înțelegea de ce au venit. Noi chiar nu am avut niciun provocator. Eram din Olanda, Anglia, Norvegia, Brașov și București. Discutam, scandam, aprindeam luminițe la telefoane. Apoi ei. Forța violenței. Gata să sară pe noi. Nu înțelegeam, nu înțelegeam. De ce au venit? M-am apropiat de jandarmul de langa mine. Am vrut sa ii spun că nu îl urăsc. Că este fratele meu. Mi-a făcut semn in cască că nu mă aude. Am înțeles, dintr-odată, gravitatea situației. Șefii i-au tăiat sunetul ca sa nu audă vocea noastră, atunci când ne va bate si vom urla de durere. Sa nu fie influențat de ce spunem. Sa ne poată lovi fara să audă gemetele durerii celor loviți. Sa se auda in casca doar vocea sefului dand comenzi. Am înțeles că actuala putere vrea sa ne dezbine. Nu va reuși. Dați SHARE va rog! Poate jandarmul va vedea postarea și se va recunoaște. Vreau să știe că nu îl urăsc. Sunt un fizician venit din Olanda, de la 2000 de kilometri, pentru că și el este fratele meu. Refuz să urăsc! Nu o voi face. Le spun tuturor romanilor, indiferent de culoarea politică, Romania se iubește toată de departe. Am protestat împotriva actualei puteri politice, pentru viitorul tuturor românilor! Continui sa cred in asta, din tot sufletul.PS: Azi, de la 13:00 la 14:00 am fost invitat sa vorbesc in direct la Realitatea. Mesajul meu ramane acelasi: toti suntem impreuna Romania!

Posted by Cristian Presura on Friday, 10 August 2018

Distribuie acest articol