Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul României. PSD-ul se retrage din plen. „Aţi obosit deja? Ghinion”

Președintele Klaus Iohannis a sosit la ora 12.00, astăzi, 7 februarie, în Parlamentul României dar contrar uzanţelor, nu a fost aşteptat la intrare de către şefii Parlamentului.

Șeful statului a fost întâmpinat cu aplauze în plen însă iar membrii Parlamentului s-au ridicat în momentul în care Iohannis a intrat.

Din discursul Președintelui:

„M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja. Sunteți un nou parlament și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor parlamentari și vechilor parlamentari vă doresc deopotrivă succes și un mandat plin de realizări. Aș fi vrut astăzi, în condiții normale la început de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aș fi putut să vă vorbesc despre Centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aș fi putut să vă vorbesc despre proiectul de țară. Cu toții ne dorim în definitiv, o țară prosperă, ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză.

Sute de mii de români protestează în stradă, națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români cred că țara merge în direcția greșită. Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o lună după alegeri?

În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie, dar după aceea, doamnelor și domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. Au promis în campanie ceva și în primele zile au făcut altceva. 

Ce facem? Care sunt soluțiile și marja de manevră pentru a ieși din impas? Retragerea Ordonanței 13 și, eventual, demiterea unui ministru este cu certitudine prea puțin. Alegerile anticipante sunt în această fază prea mult. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi, în mod natural, cel care a cauzat problema: PSD!”, a declarat Klaus Iohannis.

Membrii PSD părăsesc sala. „Gata, ați obosit?”, a fost replica președintelui.

Ați câștigat, acum guvernați! România are nevoie de un Guvern care lucrează transparent, la lumina zilei, nu noaptea pe furiș. Legiferați pentru România, nu pentru un grup, conduceți responsabil, sunt mari așteptări din partea societății. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut, ce ați promis, faceți!

Sunt mari așteptări din partea mediului economic. Nu vă bateți joc de România, suntem într-o situație macroeconomică foarte bună, păstrați trendul ascendent. Păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali, România este o țară stabilă în regiune.

Am legiferat timp de mulți ani în așa fel încât România să devină parte importantă din NATO, UE, lumea are mari așteptări de la noi, să nu îi dezamăgim. 

Dacă PSD, care a generat această criză, nu o va rezolva, voi convoca discuții la Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile”, a mai declarat Iohannis.

„Doamnelor și domnilor, ce fel de naţiune vrem să fim? Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Asta este întrebarea: ce fel de națiune vrem să fim. Iar pentru asta voi convoca acest referendum. Aștept de la Parlament, un răspuns la solicitarea mea. Probabil ați urmărit demonstrațiile de la manifestații: cea mai mare din Piața Victoriei, din alte țări, din alte localităţi în care nu s-a mai protestat de la Revoluţie. Imaginea aceea splendidă cu telefoanele iluminate: iată, când politicienii au încercat să ducă România pe coridoare întunecate, românii au readus lumina. Democrația trebuie apărată, înţeleasă, și este nevoie de multă educatie. Și îi felicit pe părinţii care și-au dus copiii in Piata Victoriei, pentru o demonstraţie vie. Să păstrăm această ţară vie, şi la propriu, şi la figurat.

Vă mulțumesc!

Distribuie acest articol