Lansare de carte a scriitorului român Ion Toanță la Torino: „Altarul interzis”, o continuare a volumului „Spovedania unei nimfe”

Duminică 13 iunie, în cea mai frumoasă zi de primăvară de până acum, descătușați de energiile negative cu iz de pandemie, un nucleu al comunității române din Torino și-a dat întâlnire la o magică întâmplare culturală. Motivația a fost o lansare de carte, al doilea roman al scriitorului Ion Ţoanţă, respectiv „Altarul interzis”, o continuare a volumului „Spovedania unei nimfe”, lansat cu mare succes în sala Consulatului român din Torino, exact acum doi ani.

Lansare de carte la Torino: „Altarul interzis”, un nou roman al scriitorului român Ion Țoanță. Foto: Mihai Bursuc

„Altarul interzis”, apărut la Editura EIKON, este o radiografie a moravurilor dintr-o țară condusă după regulile unei constituții contrafăcute, un semnal de alarmă chiar în ceasul al doisprezecelea, un moment închinat credinței în biserică și un „j’ acuse” al malversațiunilor noilor seniori ai puterii politice. Prevestind o apocalipsă a sistemului, doar trei personaje vor scăpa din acest marasm, personaje pozitive, evident.

Lansare de carte la Torino: „Altarul interzis”, un nou roman al scriitorului român Ion Țoanță. Foto: Mihai Bursuc

Întâlnirea de duminică a fost cu atât mai așteptată și plăcută, după aproape doi ani de izolare socială și restricții impuse pe plan mondial. Gazdă primitoare a fost de data aceasta „Galleria della Spine” din Torino, iar organizatoare a fost Asociația „Lumina”, în parteneriat cu Asociațiile „ Aripi de lumina”, „Primo passo”, „Maria Tanase” și FARM Piemonte.

Au recitat și au cântat Marta Agape, elevii Adelina Spataru, Florica Nicolas, Raluca & Mateo Danci, iar Mihaela Laza a încântat publicul cu vocea sa cântând din repertoriul clasic al genului popular, amintind de Maria Tănase ori Ioana Radu. O surpriză pentru autorul romanului a fost oferită de Gabriela Avram, cu grupul său de dansatoare parcă rupte din povestirile cu Sânziene. Video aici.

Lansare de carte la Torino: „Altarul interzis”, un nou roman al scriitorului român Ion Țoanță. Foto: Mihai Bursuc

Seara a încheiat manifestarea cu promisiunea revederii prin repetarea acestui gen de întâlniri literare, invocându-se, clar, vremurile dinainte de draconica pandemie. Asociația „Lumina” a mulțumit și mulțumește d-lui Mihai Bursuc care este prezent de fiecare dată și imortalizează digital fiecare moment al serbărilor spre o bună cunoaștere și apreciere a celor care slujesc cu credință cultura sub toate formele sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ion Țoanță s-a născut la 21 noiembrie 1954, în județul Vâlcea. Are studii în tehnică cinematografică, artă teatrală, media și marketing. A publicat sute de materiale în presa vâlceană, națională și în cea din Italia.

Georgeta Gălușca

@rotalianul