Luni, 6 decembrie 2021, a avut loc la Iași prezentarea oficială a Asociației Justiție pentru Minori. Conferința, moderată de Miruna Cajvaneanu (jurnalist, Italia), a fost transmisă și în streaming pe pagina de oficială de Facebook a Organizației, unde poate fi urmărită și înregistrarea integrală: https://www.facebook.com/justitiepentruminori/.
La lucrările Conferinței au intervenit reprezentanți ai instituțiilor locale, naționale și internaționale, precum și profesioniști din domeniile juridic, psihologic, social din Iași, Cluj dar și din Marea Britanie, Italia, Olanda, Spania, Ungaria, Finlanda.
La nivel instituțional european, a fost prezentă Irene Hennigan, de la Biroul Coordonatorului de la Parlamentul European pentru drepturile copiilor, punctul central de informare pentru cetățenii UE în răpiri internaționale de copii de către unul dintre părinți sau alte litigii familiale transfrontaliere.
Ea a vorbit despre responsabilitățile Biroului si despre aplicarea corectă a medierii în cazurile conflictuale din familiile cu minori. De asemenea, Irene Hennigan a transmis salutul Ewei Kopacz, coordonatoarea pentru drepturile copiilor din cadrul Biroului European Coordonator pentru drepturile copiilor. Ea a felicitat „Asociația Justiție pentru Minori” și a urat succes în activitățile desfășurate.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași, cu care Asociația a semnat un protocol de colaborare, a intervenit Larisa Târzianu, inspector pentru activități educative extrașcolare, care a salutat inițiativa echipei JPM și a asigurat sprijinul instituției pentru realizarea obiectivelor comune. Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a transmis felicitări Asociației și a asigurat că va transmite obiectivele și solicitările organizației către forurile competente europene.
De la Berlin a intervenit Ischtar Khalaf-Newsome, avocat și coordonator al serviciului de consiliere din cadrul organizației internaționale MIKK, specializată în mediere transfrontalieră (de exemplu, în cazuri de răpire de minori) și dreptul familiei și care oferă training și cooperare internaționala pentru profesioniștii din întreaga lume.
Președinta Asociației, avocat Geta Lupu, a explicat care a fost procesul care a dus la înființarea Asociației și a expus principalele proiecte și obiective: „Asociația ia naștere ca urmare a observării, în cadrul activității practice, de avocat în litigiile de minori și familiei, a nevoii de creare de instrumente care să determine un act de justiție efectivă și eficientă în acest sector. După peste 10 ani de activitate și demersuri la nivel național și internațional, am constatat că prea puțin s-a schimbat pe plan legislativ, procedural. E necesară și urgentă îmbunătățirea actului de justiție pentru minori și familiile implicate in aceste tipuri de litigii. Prin înființarea Asociației se demarează astfel crearea unor instrumente de sensibilizare a instituțiilor competente, a legiuitorului european și național. Vrem să demarăm o colaborare interprofesională transnațională de natură să acorde o asistență optimă în asemenea cazuri.”
A urmat o prezentare a membrilor echipei Asociației Justiție pentru Minori, care au expus activitățile diferitelor departamente. Maria Mădălina Roșu, avocat, a vorbit despre amploarea fenomenului migrației la nivel de România, ceea ce a dus la creșterea exponențială a cazurilor și disputelor juridice în cadrul familiilor cu elemente de extraneitate. Dan Burlacu, avocat, vice președintele Organizației, a expus problemele și lacunele procedurale existente în sistemul penal, mai ales atunci când este vorba de minori, care ar trebuie protejați din mai multe puncte de vedere. Tema delicată a protecției datelor cu caracter personal, mai ales când e vorba de minori, a fost tratată de Ilinca Frățeanu. Importanța folosirii unor instrumente precum medierea a fost explicată și de Oana Gherghel, mediator, formator în cadrul Camerei de Arbitraj și Mediere Iași. Din Olanda, Ana Maria Van der Salm a vorbit despre importanța colaborării active cu serviciile sociale, cu scopul exclusiv de garantare a drepturilor minorilor. Nu în ultimul rând, un alt aspect fundamental a fost adus în discuție de psihologul Ana Ciobanu, anume acordarea unei atenții deosebite impactului psihologic provocat de disputele juridice asupra copiilor și tinerilor implicați.
Despre mediere ca instrument privilegiat pentru soluționarea cazurilor internaționale a vorbit și Soma Kolcseny (Budapesta), avocat și expert in soluționarea cazurilor de răpire parentală. El a subliniat că în Ungaria medierea este un instrument de încredere de soluționare a conflictelor familiale. Ana Piernas Lopez, avocat internațional și mediator transfrontalier, cu expertiză în Spania și Germania, a explicat, la rândul ei, că medierea este o „metodă eficientă de soluționare a disputelor iar avantajele aplicării ei trebuie aduse la cunoștința cetățenilor europeni”.
Din Italia au intervenit doi oaspeți, Franco Antonio Pinardi, Secretar Național al Asociației Judecătorilor de Pace și Avocat Giancarlo Germani. Ambii au subliniat importanța colaborării la nivel Internațional între cele două țări, mai ales ținând cont de faptul că în Italia trăiește cea mai numeroasă comunitate e români aflați peste granițele țării.
Cristina Tutu, coordonator pe relații internaționale și mediator transfrontalier, autorizat în România, membră a Organizației Mikk pentru mediere internațională în dreptul familiei și răpire parentală, mediator intercultural în Italia, a vorbit despre importanța medierii în sistemul juridic din Europa, dar și despre relevanța în crearea unei comunități europene de profesioniști specializați în dreptul familiei și drepturile copiilor. „În România, medierea trebuie să își găsească locul atât de necesar în societatea românească de astăzi”.
În sfârșit, au fost prezentate proiectele de voluntariat ale Asociației, demarate și cu ajutorul departamentului de tineret, care reunește elevi și studenți din România, care doresc să aducă propria contribuție la atingerea obiectivelor organizației. Mădălina Merlușca a anunțat desfășurarea de activități precum webinar, traininguri și programe de mentorat deschise tuturor tinerilor, care vor fi anunțate din timp pe rețelele de socializare ale organizației. Din echipa de tineri au intervenit apoi Sara, David, Andrada, care au povestit de au decis să se alăture Asociației și ce au făcut până acum.
Asociația „Justiție pentru minori” a fost înființată în luna februarie 2021 de un grup de profesioniști români din diferite țări, cu experiență de peste 15 ani în domeniul justiției pentru minori și drepturile familiilor transnaționale și peste 300 de cazuri soluționate la activ cu minori din familii cu elemente de extraneitate (majoritatea români din diaspora). Proiectul are la bază necesitatea de a identifica și rezolva lacunele existente în domeniul juridic menționat pe plan național, dar mai ales pe plan european. Este prima de acest fel din țară și are ca scop crearea de grupuri de lucru cu experți din domeniul juridic și domenii conexe din România și UE în vederea îmbunătățirii justiției pentru minori.