Alexandru Toma, „Libero come un uccello nel cielo”, colecție postumă tradusă în italiană

La Telese Terme, în Campania, va avea loc sâmbătă, 27 noiembrie 2021, ora 16.00, prezentarea colecției postume „Libero come un uccello nel cielo” (Liber ca pasărea cerului) dedicată scriitorului român Alexandru Toma.

Printre cei peste 500 de scriitori și poeți străini care au ales italiana ca nouă limbă pentru operele lor literare, se numără și poeta româno-italiană Elena Nemeș Ciornei, scrie Corriere della Sera. Cunoscută și în urma publicării unor materiale privind imigrația și drepturile femeilor, poeta a publicat recent o colecție postumă, ca și omagiu dedicat scriitorului român Alexandru Toma, intitulată „Liber ca pasărea cerului” (Fioridizucca Edizioni).

Jurnalist și poet român, Alexandru Toma a fost și activist pentru drepturile muncitorilor. Învins de Covid-19, regretatul poet a decedat prematur anul trecut. Toma a lucrat mai întâi într-una dintre cele mai mari rafinării din România, la Borzești (jud. Bacău), loc unde a experimentat în primul rând viața și apoi condițiile reale de lucru ale muncitorilor români.

Lucrările sale relevă paradoxurile existenței umane, poeziile sale devin o confesiune profundă, în care spații vaste de motive lirice evidențiază existențialismul ca fiind cea mai bună formă de exprimare.

Alexandru Toma s-a simțit întotdeauna liber, atât în gândire, cât și în scris, precum și în activitățile cotidiene. Îndrăgostit de cuvinte, poetul dă viață prin talentul său unor personaje ale unei lumi paralele, interesante, uneori fabuloase, alteori ridicole, unei lumi misterioase și provocatoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autor a numeroase poezii și proză în România, Alexandru Toma „publică” în premieră în limba italiană, datorită colecției și adaptării editate de poeta Elena Nemeș Ciornei.

„Titlul ‘Liber ca pasărea cerului’ este prima imagine pe care o asociez cu Toma, când mă gândesc la viața lui și la ceea ce a vrut să exprime prin textele sale. Această colecție vrea să transmită altora calea sa spre libertate pe care a urmat-o mereu în luptele sale din România, mai întâi în timpul regimului comunist și apoi în fragila tranziție spre democrație. Le mulțumesc celor care au făcut posibilă apariția acestei mărturii, dincolo de granițele geografice ale țării natale,” a declarat Elena Nemeș Ciornei, curatoarea colecției.

Elena Nemeș Ciornei este o poetă italo-română care și-a făcut debutul în 2012, cu o selecție de poezii în „Poesia d’amore… in terra di lavoro” (editura Brignoli). În 2013, la aceeași editură, a publicat prima colecție „Pensieri sparsi”, iar în 2017 „Gânduri interzise” (Edizioni 2000diciasette) având un mare ecou în presa națională.

@rotalianul