Liliana, badantă în Italia, mama unei campioane europene. „Mi-am crescut singură cei 10 copii”

Liliana, o româncă din Italia care lucrează în peninsulă ca îngrijitoare este de curând, nici mai mult, nici mai puțin, decât mama unei campioane europene! Fiica sa, Alice Magda Halmac, în vârstă de 14 ani, a câștigat titlul de campioană europeană la haltere, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul Campionatului European de Haltere pentru Tineret, care se desfășoară la Crowne Plaza Hotel Milan Linate din San Donato Milanese până pe 29 iulie.

Alice Magda Halmac, în vârstă de 14 ani, campioană europeană la haltere, în cadrul Campionatului European de Haltere pentru Tineret de la Milano

O poveste dintre cele care ne-ar place să auzim cât mai des. Pentru noi care scriem, pentru cititorii noștri, dar mai ales pentru ele, pentru mamele care în aceste timpuri sunt constrânse să plece în lumea largă pentru a putea să-și crească copiii. Pentru a le pune pe masă cele necesare, pentru a le cumpăra la școală cele trebuincioase, pentru a-i ajuta să își urmeze visele!

Iar Liliana a trebuit să facă aceste lucruri cât pentru 10! Pentru că 10 sunt pruncii pe care această româncă vrednică i-a adus pe lume și pentru care și-a asumat întreaga răspundere de care poate fi în stare o mamă a zilelor noastre.

„Alice Halmac provine dintr-o familie cu 10 copii, ea find penultima, are 14 ani.” ne-a povestit Liliana. „A început să facă acest sport de la 5 ani, iar la 11 ani era campioană națională. Acum 2 ani a fost selecționată la lotul național de juniori de la Galați. S-a despărțit cu greu de ceilalți frați care au rămas la Bacău. Anul trecut a fost vicecampioană europeană în Kosovo, iar duminică, 22 iulie, a reușit să ajungă și campioană europeană la Milano. Eu de 10 ani îmi cresc copii singură, fiind divorțată, dar am dovedit că și o mamă singură poate avea puterea de a crește și educa 10 copii, chiar departe fiind de ei. Sunt 6 ani de când lucrez ca ‘badantă’ în Italia.”, mărturisește Liliana.

Cel mai mare fiu al Lilianei are vârsta de 29 de ani iar mezinul, Stelian, are 11.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Stelian, cel mai micuț dintre toți, face același sport, calcă hotărât pe urmele surorii sale și a început să se obișnuiască și el cu treapta cea mai înaltă a podiumului.

Stelian Halmac, 11 ani, pe prima treaptă a podiumului la un concurs de haltere. Foto: arhiva personală

Liliana lucrează în provincia Milano și ne spune că are contract de muncă și că familia pentru care lucrează „e de treabă.” Acasă merge cât de des poate și îi permite munca: „Am fost de două ori anul acesta, că am operat fata de fiere. În august nu cred că merg, trebuie să merg în septembrie să-i pregătesc pe băieții care încep școala.”

Și uite așa, între două drumuri, între două țări, cu doruri, sacrificii, muncă multă și responsabilitate, Liliana își crește cei 10 copii.

Pentru că Alice Magda Halmac este noua campioană europeană de juniori la haltere, dar noi știm, că alături de ea, chiar și de departe, va fi mereu o altă campioană: mama sa!