Liliana Vasilache, mamă româncă din Italia bolnavă de cancer, întrerupe chimioterapia și face greva foamei

Povestea Lilianei Vasilache este una de disperare, o disperare despre care deseori nu se vorbește în presă. Femeia română a ajuns la limita puterii și în imposibilitatea de a-și mai crește cei doi copii minori după ce banca la care a plătit ani de zile ratele pentru un apartament cumpărat de fostul său soț o dă afară din casă fără milă.

Cu atât mai mare este disperarea conaționalei noastre, cu cât ea suferă de o boală foarte gravă, cancer la sân și nu poate nici să lucreze, trăiește alături de cei doi copii doar din pensia pe care o primește de la statul italian.

Bolnavă, cu invaliditate de 100% și doi copii de crescut

Liliana a venit în Italia în anul 2005 și acum trăiește în localitatea Marghera din Veneția. A lucrat mereu și a plătit toate taxele către statul italian, dar calvarul său a început în anul 2010, atunci când a aflat că are cancer.

„O tumoare la sân în metastază osoasă. Sunt invalidă 100%, fără posibilitatea de a lucra. Trăim trei persoane doar cu pensia mea și alocația de îngrijire de la primărie, de 700 de euro. În 2017 am solicitat cetățenia italiană, dar după trei cereri de interviu și documentație, cererea se află încă la prefectura din Veneția”, povestește Liliana Vasilache pentru ziarul Il Gazzettino.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nici viața sentimentală nu i-a fost mai ușoară

„În anul 2007 l-am cunoscut pe bărbatul care în 2011 avea să-mi devină soț. Dar din acel om nu mai rămas nimic. S-a dovedit a fi mincinos și violent”, își continuă povestea românca noastră.

În anul 2012, Liliana l-a denunțat pe soțul său de patru ori pentru violență în familie și acesta a fost prins și în flagrant în timp ce o amenința pe femeie în fața polițiștilor. Bărbatul a fost astfel arestat, apoi a fost eliberat și i s-a interzis să se mai apropie de Liliana timp de 6 luni. Între timp, femeia a depus actele pentru divorț, dar încă așteaptă să se ajungă atât la procesul de divorț, cât și la cel penal pentru violențele sale.

„Trăiesc în apartamentul său. Am plătit, din economiile mele aproape toate ratele la bancă, cu chitanțe pe numele meu, pentru că el nu muncea, dar potrivit legii eu nu am niciun drept, chiar dacă am fost căsătoriți și am făcut acte pentru bunurile comune din timpul căsătoriei. S-a dus (fostul soț –  n.r.) la bancă și a declarat că nu mai locuiește aici și că banca poate să facă ceea ce vrea cu apartamentul”, povestește Liliana.

Banca o scoate afară din casă cu tot cu copii

Ceea ce a urmat apoi este de neconceput. Banca a emis un ordin de evacuare și a pus în vânzare casa în care conaționala noastră și cei doi copii minori ai săi locuiește, iar de la primărie și de la serviciile sociale nu primește niciun răspuns, spune ea, după ani de zile de cereri. Liliana a ajuns astfel în pragul disperării, motiv pentru care în data de 13 martie 2019 a decis să întrerupă tratamentul prin chimioterapie și să facă greva foamei.

„Acum, bolnavă și cu doi copii, am un ordin de evacuare, abia mai reușesc să cumpăr de mâncare și să plătesc facturile. Voi continua cu greva foamei până când voi avea un contract și siguranța unui acoperiș deasupra capului”, mai spune femeia română.

Tot ce cere Liliana este să i se dea dea înapoi dreptul la o viață demnă de trăit și este determinată să nu renunțe până când nu îl va obține, dacă nu pentru ea, măcar pentru cei doi copii ai săi.

Comunitatea românească din Italia se mobilizează pentru a o ajuta pe Liliana

În urma publicării acestui articol, mulți dintre cititorii noștri ne-au întrebat cum o pot ajuta pe conaționala noastră care trece prin aceste momente foarte dificile din viața sa. Am intrat în contact cu Liliana Vasilache și ne-a trimis coordinatele sale bancare, pentru cine dorește să o ajute. Mai jos puteți găsi codul IBAN și BIC SWIFT al contuluI în euro care este înregistrat pe numele doamnei Vasilache:

Cod IBAN: IT06Q0200802011000041243714
Cod BIC SWIFT: UNCRITM1A43