Loc de muncă în Italia: „50 de euro pentru 14 ore pe zi și ar trebui să fac curățenie și la wc-uri”. O tânără reclamă condițiile de exploatare

O tânără în vârstă de 24 de ani, recent mutată la Roma din Zagarolo (Lazio), în căutarea unui loc de muncă în apropierea locuinței pe care o împarte cu iubitul său, a primit o ofertă cu un salariu de doar 50 de euro pentru 14 ore de muncă pe zi, fără contract, într-un restaurant.

Această propunere făcută de angajatori, înregistrată cu o cameră ascunsă și prezentată într-un video de către Uniunea Italiană a Muncii (UIL) cu ocazia aniversării a 74 de ani de la înființare, evidențiază condițiile de muncă precare și exploatarea lucrătorilor „fantome”, așa cum îi numește sindicatul, conform La Stampa.

Patronul restaurantului, înregistrat fără să știe, a explicat că munca include servirea în sală a clienților, ajutor ocazional în bucătărie, precum și curățenia băilor și a sălii, lucrând șase zile pe săptămână, începând de la 7:30 dimineața până după miezul nopții, cu două pauze:

„Noi aici căutăm o persoană care să se ocupe de sală și care, la nevoie, să dea o mână de ajutor dimineața în bucătărie, mai ales pentru lucruri foarte simple, salate, fructe tăiate, lucruri de acest gen.

Apoi, nu întotdeauna, dar este nevoie și să aranjeze sala, să curețe băile și bineînțeles sala. Se lucrează șase zile pe săptămână, cu o zi de odihnă de obicei în timpul săptămânii, sâmbăta și duminica nu-ți pot da liber.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Trebuie să începi aici la 7:30 când ajung furnizorii, să aranjezi marfa primită în magazie și apoi poți să te oprești, reluăm la 11:30 cu prânzul care de obicei se termină pe la ora 16:00.

Apoi, dacă locuiești aproape, poți chiar să te întorci acasă pentru că reluăm la 17:30 pentru pregătirea și servirea cinei și de obicei pe la miezul nopții reușim să închidem”, i-a spus proprietarul restaurantului care a fost înregistrat cu o cameră ascunsă.

Dar munca angajaților nu se termină atunic, deoarece, după ora închiderii ei trebuie să facă ordine și curățenie sau să trimită comenzile pentru ziua următoare.

Tânăra a întrebat atunci despre contractul de muncă:

„Acum contractul chiar nu ți-l pot face”, i-a spus angajatorul. „Perioada cu Covid ne-a devastat și încă încercăm să ne revenim și nu ți-l pot face. Dar ai văzut, acesta este un mediu foarte plăcut, suntem toți tineri și cred că te-ai simți bine aici, după părerea mea”.

Această situație nu este una izolată, conform UIL în Italia rxistă aproximativ 3 milioane de lucrători la negru.

Mai mult, dintr-o analiză Eures-UIL pe baza datelor INPS din 2022, din 8,15 milioane de contracte de muncă activate în sectorul privat, doar 17% sunt contracte pe perioadă nedeterminată, 4,3% sunt de ucenicie, iar 78,6% reprezintă forme de muncă precară.

În plus, 33,7% dintre contractele de muncă încheiate în 2022 au avut o durată de cel mult 30 de zile.

Pierpaolo Bombardieri, secretarul general al UIL, subliniază necesitatea de a aborda problema muncii precare și a tinerilor care întâmpină dificultăți în a găsi un loc de muncă stabil și în a accesa credite.

Sindicalistul solicită atenția opiniei publice și a politicienilor asupra acestor probleme, evidențiind că peste 40% dintre lucrători sunt angajați pe termen determinat și că există un fenomen de economie subterană ignorat în Italia.

Pierpaolo Bombardieri atrage atenția și asupra lucrătorilor imigranți exploatați fără contract, subliniind necesitatea de a se preocupa de soarta lor, în contextul recentelor accidente de muncă. Video AICI.