Loc de muncă în Italia ca badantă, plătit cu 4 euro pe oră. „Atât timp cât acceptăm, nimic nu se va schimba”

În contextul în care meseria de badantă devine în Italia din ce în ce mai importantă pentru asistența persoanelor vârstnice și bolnave, un recent anunț de angajare pentru această poziție a provocat indignare pe rețelele de socializare.

Badanta, având responsabilități extinse care merg dincolo de îngrijirea fizică, jucând un rol crucial în suportul emoțional și psihologic al persoanelor asistate, este adesea un punct de referință stabil și liniștitor pentru aceștia.

Anunțul în cauză, care a fost semnalat și criticat pe rețelele de socializare, oferea un salariu de doar 500 de euro pe lună pentru un program de 29 de ore pe săptămână, adică puțin peste 4 euro pe oră. Persoana de îngrijit era una în vârstă și cu probleme grave de sănătate.

Responsabilitățile la acest loc de muncă erau nu doar îngrijirea persoanei, ci și curățenia casei, pregătirea meselor și administrarea tratamentelor – un rol care, de regulă, ar trebui să fie îndeplinit de personal sanitar calificat.

Indignarea este amplificată de comparația cu alte servicii, precum menajul, care în zona respectivă se plătește cu cel puțin 8 euro pe oră.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O utilizatoare a subliniat discrepanța mare între salariul oferit în anunțul respectiv și volumul de muncă solicitat, precum și responsabilitățile implicate:

„Câțiva utilizatori sunt deja interesați de anunț. Dar de ce să lucrezi atât de mult pentru jumătate din salariu? Înțeleg dificultățile familiilor, dar atâta timp cât oamenii acceptă aceste condiții, situația nu se va schimba”, a declarat ea citată de Tutto notizie.

Această situație aruncă o lumină nefavorabilă asupra modului în care societatea valorizează munca badantelor, o profesie fundamentală, dar adesea subestimată.

Cazul servește ca un apel pentru a reconsidera modul în care sunt tratate și compensate aceste roluri esențiale în societate.

@rotalianul