Localități din nordul Italiei neafectate de coronavirus, subiect de studiu pentru cercetătorii medicali

Locuitorii dintr-o localitate din nordul Italiei, Montaldo Torinese (Piemont), au fost cruţaţi până acum de coronavirus, iar primarul crede că acest fapt se datorează apei miraculoase dintr-o fântână străveche. Același lucru și în Ferrera Erbognone din provincia Pavia (Lombardia) unde nu s-a înregistrat niciun bolnav de Covid-19 și primarul localității invită specialiștii să „analizeze sângele localnicilor”.

La Montaldo Torinese circulă o legendă că populaţia satului ar fi protejată de o apă miraculoasă care ar fi vindecat de pneumonie armata lui Napoleon Bonaparte în sec. XIX.

Apa din fântâna de la Montaldo Torinese, un sătuc cu 720 de locuitori,  se presupune că a ajutat armata lui Napoeleon campată acolo în iunie 1800 înaintea unei bătălii desfăşurate în apropiere, la Marengo.

„Legenda spune că generalii lui Napoleon erau bolnavi cu pneumonie. Datorită aerului curat şi impecabil din zona de ţară, dar şi datorită acestei ape din fântână, s-au vindecat. În acea perioadă, probabil apa chiar i-a ajutat. Dar acum fântâna e închisă iar apa e folosită doar la irigaţii. Nu poţi să o bei”, a declarat Sergio Gaiotti, primarul satului, citat de La Stampa.

Napoleon a învins armata Austriei atunci pe câmpurile de luptă de la Marengo. Acum populaţia din Montaldo este formată în mare parte din vârstnici, dar sunt şi câteva familii tinere care fac naveta la Torino. Primarul crede totuși că în realitate aerul curat şi stilul de viaţă sănătos ajută populaţia din satul său să nu fie afectată de coronavirus. El a distribuit preventiv măşti tuturor familiilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În timp ce Italia a depășit o sută de mii de cazuri de infecție cu Covid-19, în Lombardia, zona cea mai afectată din țară, mai există o localitate, Ferrera Erbognone, unde nu a fost înregistrat niciun caz pozitiv de coronavirus.

Un fapt care merită să fie studiat în profunzime, la nivel științific, și care va face obiectul unei cercetări efectuate de Institutul Mondino din Pavia. După aprobarea hotărârii de consiliu, primarul Giovanni Fassina a distribuit o notificare tuturor familiilor din sătucul cu 1.200 de locuitori. Până pe 2 aprilie va fi posibil ca toți cei care doresc, în mod voluntar, să se înscrie pentru efectuarea analizelor de sânge într-un laborator din Sannazzaro de ‘Burgundi (Pavia), o localitate din apropiere. Cetățenii care nu vor putea merge la Sannazzaro de ‘Burgundi vor avea posibilitatea să doneze și de acasă sânge, a specificat primarul Fassina.

Cercetătorii italieni și-au propus să clarifice dacă populația acestei mici localități prezintă anticorpi capabili să contracareze virusul. Ipoteza este de fapt că există ceva în sistemul imunitar al acestei populații mici care poate explica de ce nimeni nu a fost afectat, oferind poate o cheie, o soluție care va ajuta la oprirea pandemiei.

„Cazurile noastre zero – explică primarul Giovanni Fassina – nu cred că se datorează geneticii. Suntem ca toți ceilalți. În mod evident populația a fost foarte disciplinată în respectarea metodelor de prevenție impuse de guvern prin ordonanțele emise. Locuitorii noștri au considerat absolut necesar să nu admită abateri de la normele stabilite deoarece avem o populație vârstnică, cu o vârstă medie destul de înaintată.”