Adolescent român în vârstă de 16 ani lucra în Italia la negru, în bucătăria unei pensiuni turistice

Agenții Inspectoratului Teritorial de Muncă din Enna (Sicilia), în colaborare cu carabinierii din Regalbuto, au descoperit cu ocazia controalelor efectuate la sfârșitul săptămânii trecute o pensiune turistică unde lucrau fără contract de muncă mai multe persoane, printre care și un băiat român de numai 16 ani.

Unii dintre lucrători erau și beneficiari ai Venitului de cetățenie (Reditto di citadinanza), ajutor din partea statului italian pentru cei fără ocupație și în căutarea unui loc de muncă.

Din șase lucrători 5 lucrau la negru, fără contract de muncă și mult peste orele prevăzute de lege, relatează Dedalo.it.

Conaționalul nostru în vârstă de 16 ani nu absolvise nici măcar studiile gimnaziale și nici nu susținuse examenul medical necesar la încadrarea în muncă. La pensiunea respectivă lucra la bucătărie, din data de 30 iunie. Orarul de lucru nu se limita la cele 8 ore stabilite prin lege, ci se prelungea uneori și pe perioada nopții.

Cercetările ulterioare au scos la iveală că mama băiatului primea Venitul de cetățenie, tânărul făcând parte din nucleul familial pentru care s-a aprobat acordarea ajutorului social.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Au mai fost găsiți lucrând fără contract de muncă un bucătar în vârstă de 66 de ani, care primea și pensie, doi ospătari în vârstă de 23 și 36 de ani, beneficiari ai Venitului de cetățenie și un alt român, în vârstă de 36 de ani, care lucra ca spălător de vase.

Proprietarul pensiunii turistice va fi sancționat, iar pentru lucrătorii care primeau și Venitul de cetățenie INPS va trebui să reevalueze cazurile.