Luigi Di Maio, vizită oficială în România. Șeful diplomației italiene răspunde invitației omologului său român

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni, 14 martie 2022, o rundă de consultări politice cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, cu prilejul vizitei pe care acesta o va efectua în România, la invitația părții române.

Vizita șefului diplomației italiene la București are loc în contextul agresiunii militare ilegale a Rusiei asupra Ucrainei și al interesului Italiei de a sprijini eforturile de gestionare a crizei refugiaților ucraineni.

Întrevederea dintre cei doi demnitari se va concentra, astfel, asupra modalităților de gestionare a efectelor multiple ale invaziei ruse în Ucraina, inclusiv criza umanitară gravă generată de intervenția militară ilegală a Rusiei și impactul acesteia asupra securității regionale, europene și euroatlantice. În cadrul discuțiilor vor fi abordate și eforturile pentru stoparea conflictului, sancțiunile la adresa Federației Ruse și măsurile de consolidare a Flancului Estic al NATO.

De asemenea, vor fi analizate modalitățile de eficientizare a sprijinului acordat refugiaților și persoanelor afectate de războiul din Ucraina, în contextul în care Italia a fost primul stat membru al UE care a utilizat Centrul logistic pentru depozitarea și distribuirea asistenței umanitare internaționale operaționalizat la Suceava, începând cu data de 9 martie 2022.

În cadrul întrevederii vor fi discutate, de asemenea, modalitățile de dezvoltare și aprofundare a relației de Parteneriat Strategic Consolidat dintre cele două țări, în contextul dialogului politic amplu româno-italian. De asemenea, vor fi abordate aspecte privind cooperarea economică bilaterală și sectorială, Italia fiind al doilea partener comercial al României.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul său vor avea și un schimb de opinii referitor la o serie de dosare europene importante pentru România și Italia.

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Luigi Di Maio vor susține declarații comune de presă.