Lupta muncitorilor exploatați de la Mondo Convenienza continuă. Sindicaliștii au depus denunț și la Parchetul din Milano

După denunțul depus de sindicaliștii italieni la Parchetul din Ivrea, în Piemont, împotriva companiei de logistică TSL Service și a gigantului din sectorul mobilei care a contractat-o, Mondo Convenienza, un nou denunț a fost depus recent la Parchetul din Milano, împotriva acelorași societăți, relatează ziarul Il Giorno.

Pe lângă cele două firme menționate mai sus, sindicaliștii de la Si Cobas aduc acuzații și împotriva unei alte societăți, Veneta Logistic Srl, care a fost contractată de TSL Service să se ocupe de depozitul de la Gorgonzola, de lângă Milano, și care a preluat și angajații.

Cu toate acestea, situația critică nu s-a schimbat, iar lucrătorii, majoritatea cetățeni români sau străini, continuă să fie exploatați de Mondo Convenienza prin intermediul companiilor de logistică.

„Mai mult de 6 zile lucrate consecutiv și peste 48 de ore săptămânal” sau „chiar și 28 de zile lucrate fără odihnă”, denunță sindicaliștii.

În plus, se vorbește și despre faptul că muncitorii sunt nevoiți să urce cu mobila pe scări, pachete care cântăresc peste 50 de kg, fără a li se pune la dispoziție instrumente care să-i ajute în astfel de operațiuni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt menționate totodată și „nereguli fiscale” în fluturașele de salar primite de angajații companiilor de transport, precum și faptul că au contracte încheiate în sectorul curățeniei și nu în cel al logisticii, fapt care „aduce beneficii economice firmei TSL și celei subcontractate de aceasta pentru că se pot bucura astfel de forță de muncă la un cost redus.”

„Nu este plătită majorarea salariului pentru vechime, există nereguli în calcularea programului de lucru și a sărbătorilor trecute, în fluturașele de salar poate fi observată o reținere ilegală sub formă de «absențe» și nu le sunt plătite sărbătorile, nu le sunt plătite toate orele lucrate efectiv și nici orele suplimentare”, mai spun sindicaliștii.

Denunțul arată și că nu există niciun mod prin care să poată fi controlate orele de lucru efective și prezența, deoarece firma angajatoare nu ține evidența digitală a acestor informații.

Mai mult, la fel ca și la Ivrea, se denunță sunt raportate „carențe cu privire la siguranță, hărțuire și discriminare”.

Plângerea celor de la Si Cobas a ajuns și la Prefectura din Milano, precum și la Garda Financiară, mai precizează sursa citată.

Distribuie acest articol