Județele din România cu cei mai mulți copii ai căror părinți plecați la muncă în străinătate

O fotografie sugestivă și emoționantă, care surprinde cetățeni ai Macedoniei de Nord punând în semn de protest pantofii rudelor plecate în străinătate în fața primăriei din Skopje, a reamintit tuturor drama pe care multe familii din țările sărace ale Europei o trăiesc în aceste timpuri.

Milioane de români sunt plecați și din țara noastră în căutarea unui viitor mai bun și a unei posibilități de trai decent pentru ei și pentru copiii lor. Doar că o viață mai bună cere și sacrificii imense în unele cazuri, iar de multe ori cele mai afectate victime sunt copiii lăsați acasă, în grija bunicilor sau a rudelor. Copii care își văd părinții o lună pe an și care înțeleg de mici că banii sunt mult mai importanți decât dragostea, afecțiunea, înțelegerea, pe care doar un părinte care îți stă aproape ți-o poate dărui.

Despre acești copii, de unde sunt și câți la număr, a scris într-o postare pe Facebook, Dorin Dobrincu, profesor la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române din Iași:

„Circulă pe Facebook o fotografie cu locuitorii Macedoniei (de Nord) care pun în fața primăriilor încălțămintea rudelor plecate în străinătate la muncă, în căutarea unui rost. Se adunaseră șiruri lungi de pantofi, ghete, cizme etc. În România avem milioane de oameni plecați. Unii și-au luat familiile cu ei, alții și-au lăsat copiii acasă (vedeți tabelul de mai jos). Ce e în spatele acestei situații putem bănui cu toții. În top se afă județele Moldovei: Iași, Suceava, Bacău, Neamț și Botoșani ocupă primele cinci poziții; Vaslui, Galați și Vrancea au și ele cifre mari raportate la propria populație. Multe județe din Muntenia sau din Ardeal nu stau nici ele grozav. Migrația reprezintă o mare vulnerabilitate pentru România, dar e de-a dreptul catastrofică pentru Moldova”, a scris profesorul Dorin Dobrincu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol