MAE: Un cetățean român mort în accidentul feroviar din Grecia. Cel puțin 57 de oameni și-au pierdut viața

Ionuț Culea, un tânăr român în vârstă de 34 de ani, a fost identificat printre victimele tragicului accident feroviar petrecut în noaptea de 28 februarie spre 1 martie 2023, în localitatea Tempe din Grecia, relatează Observator.

Imagine de la locul accidentului feroviar. Sursă: independent.co.uk

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din România, sosit la adresa redacției noastre în această dimineață de 4 martie 2023, un cetățean român se numără printre victimele accidentului din Grecia, conform informațiilor primite de la autoritățile locale.

„În continuarea precizărilor de presă din data de 1 martie, respectiv 2 martie 2023, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că autoritățile elene competente au notificat Consulatul General al României la Salonic că un cetățean român a fost identificat printre persoanele decedate în urma accidentului feroviar din noaptea de 28 februarie spre 1 martie a.c.”, a transmis instituția română.

„În acest context, reprezentantul oficiului consular român a informat de urgență familia persoanei decedate, cu care se afla deja în contact direct, ca urmare a semnalării dispariției persoanei în cauză, fiind puse la dispoziție informații cu privire la procedura de eliberare a certificatului de deces românesc și a celorlalte documente necesare repatrierii trupului neînsuflețit în România.

Repatrierea trupului neînsuflețit se va realiza după finalizarea, de către autoritățile elene, a tuturor procedurilor specifice în astfel de situații deosebite”, s-a mai precizat în comunicatul MAE.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prezența lui Ionuț Culea în acel tren fusese semnalată încă din primele ore de către rudele tânărului, care au declarat că acesta era stabilit în Grecia de patru ani, iar în acea zi se întorcea de la Atena după ce a dat examenul pentru permisul de conducere.

Sursă: Grupul Facebook ROMANII DIN GRECIA.

Pentru a afla dacă românul de 34 de ani se număra printre victimele acestei tragedii, colegii lui Ionuț au predat polițiștilor greci periuța de dinți și alte obiecte personale de-ale sale, în scopul de a compara ADN-ul lui cu cel al victimelor.

În urma analizelor efectuate, cea mai mare teamă a familiei lui Ionuț Culea s-a confirmat: acesta decedase în urma impactului dintre cele două trenuri.

Potrivit primelor informații făcute publice, tânărul român se afla în vagonul restaurant al unuia dintre trenuri, care a luat foc și care a dus la moartea aproape a tuturor pasagerilor din el.

„Consulatul General al României la Salonic continuă dialogul cu autoritățile locale și cu familia cetățeanului român și va asigura asistența și protecția consulară necesare, conform competențelor legale”, a mai scris MAE în încheierea comunicatului de presă.

Cetățenii greci au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva autorităților locale. Sursă foto: Petros Giannakouris/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.

Numărul deceselor provocate de dramaticul accident feroviar a ajuns la cel puțin 57, informează presa locală, iar cetățenii greci au organizat proteste de amploare împotriva autorităților locale, acuzându-le de crimă și incompetență.

În centrul Atenei, mai mulți studenți au protestat pe străzi și au scris „criminali” cu vopsea pe roșie pe asfalt, mesaj adresat politicienilor de la guvernare.

Protestatarii au aruncat cu obiecte și petarde în forțele de ordine, care la rândul lor au ripostat folosind gaz lacrimogen.

Mitinguri au fost organizate de asemenea și în orașele Salonic și Larissa, acesta din urmă aflându-se în apropierea zonei în care cele două trenuri, unul de persoane și celălalt marfar, s-au ciocnit frontal.

Cauza accidentului, conform autorităților, ar fi fost „o tragică eroare umană”, șeful stației din Larissa, un bărbat de 59 de ani, recunoscând că greșeala a fost a sa.

El urmează să fie trimis în judecată și, dacă va fi găsit vinovat, riscă să fie condamnat la închisoare pe viață, scrie agenția de presă ANSA.

Avocatul inculpatului a declarat însă că sunt mai mulți factori în joc. „Clientul meu și-a asumat partea sa de vină, dar nu trebuie să ne concentrăm pe un singur copac, când în spate există o pădure întreagă”, a precizat avocatul.