MAE: recepționată o solicitare de asistență pentru un cetățean român după atacul terorist din Manchester

Ministerul Afacerilor Externe din România informează printr-un comunicat de presă pe site-ul său că în urma atacului terorist care a avut loc luni seara, 22 mai 2017, la nivelul Call Center-ului CCSCRS a fost recepționată o singură solicitare de asistență din partea unui cetățean român cu privire la situația unui membru de familie, aflat în Manchester.

„Solicitarea a fost redirecționată, prin intermediul modulului dedicat gestionării situațiilor de criză, către Ambasada României la Londra. În urma demersurilor efectuate de misiunea diplomatică română a rezultat faptul că cetățeanul român este în afara oricărui pericol”, se precizează în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că cetățenii români afectați de incidentul produs în seara de 22 mai 2017 în localitatea Manchester pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065.

Apelurile vor fi preluate în regim de urgență de către operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS).
Totodată, Ambasada României la Londra poate fi contactată pe numărul de urgențe consulare 0044 7738716335.

Ambasada României la Londra continuă monitorizarea situației, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în caz de necesitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autoritățile britanice au deschis o linie telefonică de urgență unde cei îngrijorați despre persoanele apropiate care se aflau în zona atentatului de ieri seară pot suna pentru a afla informații despre acestea și pentru a vedea dacă se numără printre victime.

Numărul de telefon la care se poate apela din Marea Britanie este 0161 856 9400.

Bilanțul victimelor în urma atacului terorist de la Manchester a crescut la 22 de morți și 59 de răniți, a anunțat șeful poliției din Manchester, Ian Hopkins, într-o conferință de presă, transmite BBC News. Printre cei uciși se află și copii, a mai adăugat Hopkins.

Șeful poliției a mai menționat că acesta a fost cel mai îngrozitor incident cu care s-a confruntat vreodată orașul Manchester. Acest act de terorism este totodată cel mai grav atentat terorist înregistrat pe teritoriul britanic, după atentatul din 7 iulie 2005 de la Londra, când au murit 52 de oameni și aproape 700 au fost răniți.

[wds id=”14″]

Conform autorităților britanice, atacatorul a acționat singur, folosind o bombă improvizată și a decedat în explozie și el, fiind considerat un atentat terorist sinucigaș la această oră.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat marți atentatul comis luni seară la concertul solistei americane Ariana Grande, transmite Reuters citate de Agerpres. Revendicarea a fost postată pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Unul dintre soldații califatului a putut amplasa un dispozitiv exploziv în interiorul locului în care s-au adunat cruciații în orașul Manchester”, se menționează în mesajul grupării teroriste.

Poliția britanică a anunțat marți că a arestat un bărbat în vârstă de 23 de ani în legătură cu atacul sinucigaș în care au fost ucise 22 de persoane, printre care numeroși copii, luni seară într-o sală de concerte din Manchester, relatează Agerpres.

„Putem să confirmăm arestarea unui bărbat în vârstă de 23 ani în sudul Manchester”, a declarat poliția într-un comunicat. Autorul atacului a murit după ce a declanșat un dispozitiv exploziv, a anunțat anterior poliția.

Premierul britanic Theresa May a declarat că poliția și serviciile de securitate britanice cunosc identitatea presupusului atentator sinucigaș de la Manchester.