MAE: situația cetățenilor români decedați în țările europene ale căror trupuri nu au fost repatriate încă

În urma unei solicitări făcute de agenția de presă MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că, până în prezent, în țările europene cu comunități mari de români se află 18 persoane decedate ale căror trupuri fără viață nu au fost repatriate încă.

Principalele cauze a întârzierii par să fie lipsa banilor și anchete în curs de desfășurare, relatează sursa citată.

„În Italia se înregistrează 11 cazuri, în Germania 4 cazuri, în Marea Britanie 3 cazuri, în timp ce în Spania şi Franţa nu există în prezent cetăţeni români decedaţi, ale căror trupuri neînsufleţite nu au fost repatriate. Aceste cifre se bazează pe notificările transmise de autorităţile locale din statul de reşedinţă. Precizăm faptul că misiunile diplomatice şi oficiile consulare iau cunoştinţă în mod oficial de decesul unui cetăţean român, survenit în străinătate, numai în măsura în care sunt notificate de către autorităţile statului de reşedinţă în acest sens, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare”, precizează MAE citat de MEDIAFAX.

În cazul în care trupurile cetățenilor români nu sunt repatriate într-o perioadă de timp prevăzută de reglementările locale unde acestea sunt ținute, autoritățile statului de reședință se ocupă de înhumarea acestora pe teritoriul unde erau rezidenți. Potrivit MAE, uneori se fac mici excepții dar în general nu este posibilă conservarea trupurilor pe termen lung, dacă familia nu are posibilități de repatriere.

Dacă decesul a avut loc în circumstanțe care cer o anchetă din partea autorităților judiciare, nu este permisă repatrierea corpului neînsuflețit sau înhumarea până nu se clarifică aspectele legate de cauza decesului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atunci când familia nu are posibilitatea financiară de a repatria persoana decedată, Ministerul Afacerilor Externe declară că nu poate interveni decât pentru punerea la dispoziția familiei a informaților cu privire la firmele de servicii funebre din zona respectivă, eliberarea documentelor necesare transportului și înregistrarea decesului în registrele de stare civilă română, precum și eliberarea certificatului de deces.

„Similar tuturor statelor membre UE, asistenţa consulară asigurată de Ministerul Afacerilor Externe român, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare are în vedere următoarele aspecte: pune la dispoziţia aparţinătorilor o listă cu prestatorii locali de servicii de pompe funebre şi datele acestora de contact în vederea repatrierii, eliberează, la cerere, cu titlu gratuit, documentele necesare transportului corpului neînsufleţit înapoi în România, înregistrează decesul în registrele de stare civilă române şi eliberează certificatul de deces, pe baza documentelor/actelor eliberate de autorităţile statului de reşedinţă”, se mai precizează în comunicat.