Mafia italiană în România. Implicată în construcții, imobiliare, jocuri de noroc, saloane de tratament

În urma celei mai recente operaţiuni de amploare, 90 de mafioţi din gruparea ‘Ndragheta au fost arestaţi în şase ţări diferite, în timpul unor razii în care au fost implicaţi sute de poliţişti, potrivit AFP citată de Adevărul. Bunuri în valoare de 250 de milioane de euro au fost capturate într-o operaţiune recentă în România.

Cele trei grupări mafiote principale – Cosa Nostra, Camorra napolitană şi ’Ndragheta – sunt „printre cele mai periculoase din Europa” din cauza amplorii globale a operaţiunilor criminale, potrivit Europol. Puterea lor stă în controlul şi exploatarea teritoriului şi comunităţii, inclusiv instalarea aliaţilor în poziţii administrative, chiar în locuri îndepărtate de zonele pe care le controlează, a mai precizat agenţia europeană de poliţie.

Puternicile mafii italiene îşi fac banii din trafic de droguri la scară largă şi din spălare de bani, precum şi din falsificare de bani şi bunuri, şi traficarea de deşeuri toxice.

Provoacă pagube majore economiilor locale şi naţionale, potrivit ultimului raport al DIA:

„Poluează canalele financiare şi de credit, întrerup competiţia şi piaţa şi promovează activităţi de pe piaţa neagră şi evaziunea fiscală”. În locurile care trec printr-o criză economică, mafia se infiltrează chiar mai uşor, pentru că „oricine aduce bani poate fi văzut, în primă fază, ca o resursă”, spune Cristiano Tomassi, expert în urmărirea mafiei, referindu-se la mijloacele financiare „aproape nelimitate” ale acesteia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tomassi şi colegii de la birourile autorităţii situate la periferiile Romei, au fost obligaţi, în ultimii ani, să-şi extindă misiunea dincolo de Germania, Franţa şi Spania, spre statele din estul Europei, precum țara noastră.

Bunuri în valoare de 250 de milioane de euro au fost capturate într-o operaţiune recentă în România, unde mafia este implicată în varii domenii, de la companii de construcţii, la imobiliare şi chiar saloane de tratament, a spus Tomassi.

„Mafioţii gândesc ca economiştii: ratele de creştere şi perspectivele de dezvoltare sunt mai mari (în ţările din estul UE) chiar şi decât în prospera Germanie“, a mai precizat el.

Mari sume de bani sunt obţinute şi prin jocurile ilegale de noroc şi mafia şi-a mutat operaţiunile din acest sector în Austria, Antilele Olandeze, Panama, România şi Spania, „unde legea este mai avantajoasă în ceea ce priveşte taxele”.

Bazându-se pe expertiza DIA, Comisia Europeană a înfiinţat un nou grup operativ la sfârşitul anului trecut, al cărui principal scop este de a lupta împotriva grupurilor italiene de crimă organizată, precum şi a reţelelor criminale din Eurasia şi Albania.