Magdalena Arseni, candidată în Italia pentru funcția de consilier local: „Avem prea puțini reprezentanți români în instituții”

În cadrul alegerilor administrative din Italia, care vor avea loc în zilele de 3 și 4 octombrie, pentru funcția de consilier la primăria orașului Bologna candidează și Magdalena Arseni, o româncă în vârstă de 44 de ani, de profesie asistent medical.

Contactată de redacția noastră, am aflat că Magdalena Arseni este în Italia din anul 2001. Inițial a venit într-o vacanță, dar fiind pasionată de cultura și limba italiană a decis să se stabilească în orașul Bologna. Între timp s-a căsătorit cu un bărbat italian și are o fiică în vârstă de 17 ani, care studiază aeronautica. Magdalena lucrează ca asistent medical în teritoriu, la domiciliul pacienților, pentru AUSL Bologna.

O meserie plină de compasiune și dedicare față de binele pacienților

Magdalena Arseni: „Am lucrat și în Romania ca asistent medical, din 1996 și până când am plecat în Italia. Îmi place foarte mult ceea ce fac, satisfacțiile sunt mari atunci când te implici și reușești să ajuți persoanele în dificultate. Meseria mea este o misiune pentru mine.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pasiunea pentru voluntariat și muzica lirică

Magdalena Arseni: „În timpul liber mă dedic voluntariatului făcând parte din Asociația Diaspora Civică, fiind membru fondator și secretar general al asociației. Fac parte și din asociația româno-italiană Cuore Romeno. Una dintre pasiunile mele este muzica, în general, și în mod special muzica lirică. Fac parte din corul bisericii ortodoxe Sf. Nicolae din Bologna.”

Timp dedicat problemelor comunității

Magdalena Arseni: „De când sunt în Italia m-am implicat activ în viața social-civică a comunității române de pe tot teritoriul Italiei. Întotdeauna am reușit să găsesc soluții la problemele persoanelor care mi-au cerut ajutorul. În timpul pandemiei, fie prin meseria pe care o fac, fie prin faptul că sunt un punct de reper important în comunitatea românească, am reușit să mă implic și să ajut foarte mult din toate punctele de vedere. În acea perioadă telefonul meu suna cred mai mult decât cel de la consulat. Mă bucur mult că am putut fi de folos.”

Purtător de cuvânt al persoanelor în dificultate

Magdalena Arseni: „La insistențele mai multor persoane din comunitate am acceptat să candidez la funcția de consilier în cadrul Primăriei din Bologna, pe o lista civică numită Bologna Forum Civico, reprezentând cu mândrie comunitatea românească, dar și cetățenii din Bologna de care sunt foarte apreciată, de a putea fi purtătorul de cuvânt al problemelor persoanelor în dificultate. Reacția, fie a comunității românești cât și a cetățenilor italieni, a fost una pozitivă, la superlativ, atunci când au aflat de candidatura mea.

Din păcate, puțini români sunt înscriși pe listele electorale, din cauză că înștiințările de înscriere pe listele electorale au ajuns la destinație după data limita de înscriere.”

Prezența la vot, indispensabilă pentru o integrare deplină

Magdalena Arseni: „Comunitatea românească este bine integrată aici, problemele fiind legate de situația generală de degradare a orașului, mai ales în zonele periferice unde primăria a cam uitat de ele și de persoanele cu probleme sociale.

Pentru mine este important să avem cât mai mulți reprezentanți ai comunității românești văzând că suntem comunitatea cea mai numeroasă din Italia, dar avem foarte puțini reprezentanți în instituții. Am putea schimba soarta multor orașe din Italia dacă am ieși cu toții la vot.

Dorința mea cea mai mare este să ne iubim mai mult, să judecam mai puțin, să fim mai puțin invidioși și să ne bucurăm de succesul conaționalilor. Doar atunci vom avea speranța de a putea fi reprezentați chiar și în Parlamentul Italiei.”

Distribuie acest articol