Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, vizită amplă în Italia unde s-au întâlnit cu membri ai comunități românești

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, alături de Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu, efectuează în aceste zile o vizită la Roma şi Vatican. Marți seară s-au întâlnit la Roma cu membri ai comunităţii româneşti, iar miercuri, 9 noiembrie, au vizitat sediul Crucii Roșii Italiene. În programul vizitei este inclusă și o audienţă privată cu Suveranul Pontif.

Evenimentul de marți seara a fost găzduit de Ambasada României la Roma, cu acest prilej fiind lansat şi „Jurnalul Reginei Maria” în limba italiană, editat şi tipărit la Editura Rediviva Milano.

Majestatea Sa Margareta a exprimat satisfacția de a se afla la Roma, în mijlocul comunității de români, pentru lansarea volumului reeditat al jurnalului Reginei Maria, moment care coincide cu împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, a transmis Ambasada României în Italia.

Ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău, a spus în discursul de deschidere:

Sursa foto: Ambasada României în Italia

„Solemnitatea de astăzi este ocazionată de prezentarea ediţiei aniversare a ‘Jurnalului Reginei Maria’ în limba italiană, apărut la Editura Rediviva din Milano, singura editură românească din Italia, fondată de Violeta Popescu, istoric, pe care o felicit sincer pentru dedicaţie şi pasiune, pentru modul în care face cunoscută istoria românească aici, în Italia. Vorbim despre o carte de excepţie, despre o mare personalitate a istoriei românilor”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Custodele Coroanei, MS Margareta le-a transmis celor prezenți:

Sursa foto: pagina Familia Regală a României

„Mă bucur că sunt aici, în Italia, unde sunt atât de mulţi români şi mă bucur de fiecare dată să mă întâlnesc cu voi. (…) Mulţumesc pentru această seară şi sper să am ocazia să vorbesc cu mulţi dintre voi şi să ne bucurăm de această carte, care a ieşit exact după 100 de ani (de la încoronarea de la Alba Iulia – n.r.). Şi chiar am fost acum la Alba Iulia şi a fost o experienţă foarte profundă pentru noi.”

Violeta Popescu, istoric și fondator al Editurii Rediviva, director al Centrului Cultural Italo-Român din Milano, a arătat că republicarea într-o nouă ediție revizuită a jurnalului Reginei Maria reprezintă un omagiu adus acesteia și rolului fundamental pe care l-a avut la formarea României moderne.

Majestatea Sa Margareta a vizitat miercuri, 9 noiembrie, sediul Crucii Roșii Italiene

Conform Agerpres, la sediul Crucii Roşii Italiene a discutat cu vicepreşedintele instituţiei, Rosario Valastro. Acesta a făcut o scurtă prezentare a Crucii Roşii Italiene, care are peste 160.000 de voluntari activi, apoi a vorbit şi despre buna colaborare cu instituţia similară din România.

Sursa foto: pagina Familia Regală a României

Margareta de România, preşedinta Crucii Roşii Române a apreciat sprijinul constant primit de la Crucea Roşie Italiană, inclusiv în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina.

„Avem o colaborare minunată cu Crucea Roşie Italiană. Au fost numeroase proiecte, am primit un sprijin important (…) şi ne aşteptăm în continuare la ajutor. Iar în contextul tragediei din Ucraina, avem acest hub în Suceava, unde de asemenea există o importantă colaborare între noi. Dar cred că un rol important în legătura dintre societăţile noastre îl are spiritul cooperării latine”, a spus Majestatea Sa Margareta.

Sursa foto: pagina Familia Regală a României

Programul deplasării la Roma va mai include vizite la Comitetul Paralimpic Italian şi Comitetul Olimpic Italian, precum şi vizionarea unor exponate despre Familia Regală a României la Muzeul Pietro Canonica.

Un punct important în program va fi audienţa privată cu Suveranul Pontif, urmată de vizite la Spitalul Pediatric Bambino Gesu al Sfântului Scaun, la un centru pentru primirea unor femei refugiate din Ucraina şi la sediul Comunităţii Sant’Egidio.