Mama mea a lucrat ca îngrijitoare în Italia și s-a îmbolnăvit grav. Avocatul ne-a spus ce drepturi are

Mesaj din partea unei cititoare primit pe pagina publicației noastre:

«Avem o problemă mai delicată și am avea nevoie de câteva sfaturi cu informații exacte. Mama lucrează de 8 ani ca îngrijitoare în Italia, cu un contract de muncă legal înregistrat, iar acum este nevoită să înfrunte o perioadă tristă din viața ei. De puține zile a fost diagnosticată cu stadiu IV de cancer și este internată în spital. O așteaptă o perioadă lungă și dureroasă și nu știm ce și cum trebuie să facem în legătură cu locul de muncă, ce drepturi are mama în acest caz. Angajatorul vine cu o idee, ne spune într-un fel, prietenii din auzite ne spun altfel, totuși noi cum ar trebui să procedăm în situația de față?! Ce drepturi are mama mea și ce îndatoriri?»

Pentru un răspuns cu informații corecte și care ar putea fi de ajutor și pentru alte persoane, am apelat la un profesionist, doamna avocat Irina Daniela Radita din Milano. Avocat Irina Radita oferă servicii de consiliere și asistență juridică în legătură cu diferite domenii de drept, acordând o atenție specială legislației muncii, dreptului de securitate socială și dreptului penal al muncii, precum și al legislației fiscale.

Redăm mai jos precizările avocatului, conform legii,  cu privire la acest caz:

«Absența în caz de boală este reglementată prin articolul 26 („Malattia”) din Contractul Colectiv Național de Muncă de sector („lavoro domestico”).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Două aspecte importante sunt de analizat în acest caz: perioada de timp în care lucrătorul are dreptul la conservarea locului de muncă și acoperirea salarială pe această perioadă.
În ceea ce privește primul aspect, articolul 26 precizează că, în caz de boală, lucrătorul are dreptul la conservarea locului de muncă în funcție de vechime pe perioadele indicate în tabela de mai jos. În caz de boală oncologică, perioadele sunt mărite cu 50% iar boala trebuie documentată de către ASL competentă pe teritoriu.

VECHIME ZILE DE CALENDAR ZILE DE CALENDAR BOALĂ ONCOLOGICĂ
până la 6 luni 10 15
de la 6 luni la 2 ani 45 67,5
peste 2 ani 180 270

Prin zile de calendar se înțeleg incluse sâmbăta și duminica iar perioadele sunt considerate pe an solar adică numărând 365 de zile de la începutul stării de boală.
Dacă lucrătorul depășește perioadele prevăzute („periodo di comporto”) angajatorul poate proceda la concedierea lucrătorului pentru „giusta causa” (justa cauza).

În ceea ce privește al doilea aspect, acoperirea salarială este din păcate, minimă, întrucât obligația de plată a perioadei de boală cade exclusiv asupra angajatorului după cum urmează:

VECHIME MAXIMUM ZILE PLĂTITE
până la 6 luni 8
de la 6 luni la 2 ani 10
peste 2 ani 15

Cuantumul salariului în perioada de boală se calculeză în felul următor: 50% din salariu până la a treia zi consecutivă de boală iar din a patra zi înainte devine 100%.
În final, dacă angajatorul a contribuit la Cassa Colf (€ 0,03/oră) lucrătorul are anumite drepturi în plus cum ar fi spre exemplu indemnizația zilnică în caz de spitalizare și rambursul „ticket”-ului pentru prestațiile medicale de înaltă specialitate.

Să facem un exemplu concret: un lucrător cu 1 an vechime are dreptul la conservarea locului de muncă pentru o perioadă de 45 de zile de calendar și dreptul la 10 zile plătite: primele 3 zile sunt plătite cu 50% din salariu iar din a patra până în a zecea zi cu 100%.
Terminate cele 10 zile, dacă starea de boală continuă, lucrătorul are dreptul numai la conservarea locului de muncă (pentru cele 35 de zile rămase).

În sfârșit, dacă starea de boală continuă și după expirarea celor 45 de zile prevăzute în contractul colectiv, lucrătorul pierde dreptul la conservarea locului de muncă, iar angajatorul îl poate concedia pentru justa cauza. Aș vrea să amintesc că, în general, depășirea perioadei de boală stabilită prin lege sau contract colectiv de sector, constituie motiv de concediere pentru toate categoriile de lucrători.»
Avv. Irina Daniela Radita

Avv. Irina Radita – Milano

STUDIO LEGALE RADITA
viale Lucania 22
20139 Milano
cell.: + 39 338 275 6373
e-mail: avv.radita@gmail.com
pec: irinadaniela.radita@milano.pecavvocati.it
www.studiolegaleradita.com