Mama plecată în străinătate, copiii sunt crescuți în grajd cu bunica lor

Uitați complet de tatăl biologic și aproape abandonați și de mamă încă de la naștere, doi copii din România, în vârstă de 8 și 10 ani, sunt crescuți într-un grajd de bunica lor, mama acestora venind să-i vadă doar câteva ore de când a plecat în străinătate.

Povestea celor doi copilași, Andrada și Beni, este prezentată de Știrile Pro TV, în cadrul campaniei „Salvați copii României”, în speranța de a sensibiliza astfel părinții care-și abandonează copiii în țară, plecând la muncă în străinătate, dar și pentru a-i ajuta pe cei doi copii și pe bunica lor să ducă o viață decentă.

„De când s-au născut, fata am adus-o din maternitate, că atlfel mi-o lăsa maică-sa acolo. Era tânără, 15 ani avea când a născut băiețelul, pe urmă la 2 ani a născut fata. Mi-am zis că mă duc să o aduc acasă, decât să rămână acolo, e păcat de la Dumnezeu, nu pot să o las acolo”, povestește bunica micuților.

Andrada și Beni în camera improvizată într-un grajd. Sursa foto: stirileprotv.ro

Mama copiilor are acum 25 de ani, trăiește în Danemarca și nu mai vrea să audă de România, iar pe copii vine să-i vadă doar câte o oră, atunci când se întoarce în România, în vizită.

Între timp, bunica și cei doi copii trăiesc în condiții deplorabile, într-o cameră improvizată dintr-o cocină și nu au nici apă și nici curent electric. Bunica lor lucrează cu ziua în sat pentru a le putea pune ceva pe masă și pentru a-i putea îmbrăca și trimite la școală, dar cu greu reușește să facă asta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Bunica celor doi copii. Sursa foto: stirileprotv.ro

„Vin la şcoală, nu lipsesc, îi trimite în fiecare zi. Nu au current electric. Bineînţeles că ei vin, copiii, călcaţi, curaţi pentru că merge în vecini, merge şi calcă. Copiii sunt foarte darnici, chiar dacă sunt sărăcuţi, din ce au din aia dau şi ei printre alţii, se simt foarte bine în momentul în care cineva se bucură de ceea ce au primit de la ei”, spune învățătoarea copiilor.

Mai mult, Beni și Andrada, în ciuda vârstei fragede pe care o au, sunt și foarte muncitori, bunica lor fiind nevoită să îi învețe de mici ce înseamnă să muncești pentru un ban.

„Îi iau la cules de zarzăre, la struguri, toamna. Beni a fost la cărbuni. A cărat cu roaba. Dacă nu îi învăţăm, doamnă, de mici, nu mai fac nimic, mai ales acum cum au ieşit telefoanele pe ei, nu mai, gata, nu mai faci nimic cu ei”, spune bunica lor intervievată de reporterul Pro TV în acest video.

Întrebată de reporter de ce anume îi este cel mai teamă, bunica răspunde că „Să nu mă îmbolnăvesc, ca să pot să stau lângă ei, să mă ție Dumnezeu.”

Din păcate, Beni și Andrada nu sunt singurii copii în această situație din România, statisticile arătând că sute de mii de copii români au cel puțin un părinte plecat în străinătate și chiar dacă majoritatea dintre aceștia duc un trai bun, în condiții decente, lipsa afecțiunii din partea unui părinte sau a ambilor îi afectează foarte mult, cum îi afectează și pe acești copilași.

Cum îi puteți ajuta pe Andrada și Beni:

Fundația World Vision România, Delia Dumea: 0741.668.485
www.worldvision.ro ; www.painesimaine.ro