Italia: Manifestații antifasciste la Macerata și Piacenza. Tensiuni și la Torino

Câteva mii de manifestanţi antifascişti au protestat paşnic, sâmbătă, 10 februarie, la Macerata, la o săptămână după atacul armat cu caracter rasist din micul oraş din centrul Italiei, informează La Repubblica.

Manifestanţii, dintre care unii au venit de departe, au răspuns apelului lansat de unele asociaţii antifasciste, organizaţii neguvernamentale, sindicate, dar şi de câteva formaţiuni politice de stânga. Mulţi dintre ei fluturau drapelele mişcării lor, dar unii au venit cu drapele italiene.

Primarul din Macerata, Romano Carancini (centru-stânga), ceruse anularea tuturor adunărilor pentru a menţine liniştea în oraş, dar prefectura a dat vineri „undă verde” pentru adunarea de sâmbătă.

Demonstrație antifascistă la Macerata, sâmbătă, 10 februarie

De teama unor violenţe, şcolile rămân închise, slujba religioasă de sâmbătă seara a fost anulată şi majoritatea magazinelor au fost închise la mijlocul zilei.

Joi seara au izbucnit confruntări, când mai multe zeci de militanţi ai grupării de extrema dreaptă Forza Nuova au manifestat împotriva imigraţiei şi au imitat salutul nazist.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 3 februarie, Luca Traini a deschis focul asupra a circa zece africani în oraşul Macerata, rănind cel puţin şase persoane. El a explicat că a acţionat pentru a răzbuna moartea tinerei Pamela Matropietro (18 ani), al cărei corp a fost găsit dezmembrat, după anunţul privind arestarea unui dealer nigerian suspectat de implicare în crima respectivă.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative din 4 martie, acest fapt divers şi atacul armat rasist au readus tema imigraţiei în centrul unei campanii, dominate acum de discursuri situate foarte mult către dreapta.

Proteste au fost înregistrate și în alte orașe italiene, unde au ieșit în stradă manifestanți antifascism dar și susținători ai unor formațiuni de extremă dreapta

5 carabinieri au fost răniți în urma ciocnirilor de la Piacenza, în Emilia-Romagna, ieri după-amiază în timpul demonstrației organizate de unele asociații de stânga împotriva deschiderii recente a sediului CasaPound în centrul orașului Piacenza. Aproximativ 400 de protestatari au plecat de la gară, în jurul orei 15.30, însoțiți de circa 80 de polițiști și carabinieri. Odată ajunsi în centru, unii protestatari au încercat să schimbe ruta, dar au fost blocați de către forțele de ordine și au avut primele momente de tensiune. Un soldat izolat a fost atacat și bătut de protestatari cu fețele acoperite și înarmați cu bastoane și pietre. Alți 4 carabinieri au fost răniți și transportați în spital pentru a primi ajutor medical. Investigațiile poliției sunt în curs de desfășurare pentru a identifica participanții la ciocniri.

CasaPound Italia (CPI), sau pur și simplu CasaPound, este un partid politic italian car, este considerat drept extremist, neo-fascist și populist.

Tensiuni și la Torino

De asemenea, la Torino, un grup de demonstranți antifasciști s-au despărțit de restul manifestanților și au aruncat cu pietre, sticle și bombe artizanale împotriva poliției. Acțiunea violentă, care a avut loc în via Luzzati, a fost blocată de poliție la sfârșitul iar un agresor a fost arestat.

Activiștii Forza Nuova din Torino au amintit victimele „Foibe”. Inițiativa, la care au participat aproximativ 50 de persoane, a avut loc în Corso Cincinnato în fața placii memoriale a victimelor, în timp ce, la aproximativ 300 de metri avea loc procesiunea antifascistă. „Cei care astăzi vorbesc de integrare” – a declarat coordonatorul regional al Forza Nuova, Luigi Cortese – „sunt la fel ca cei care 73 de ani în urmă ca partizani prieteni ai lui Tito, au ucis italieni într-un mod atroce.”

Termenul „Foibe” indică masacrele împotriva populației italiene din Venezia Giulia și Dalmația, care au avut loc în timpul al doilea război mondial și în perioada imediat următoare celui de-al doilea război mondial, de către Comitetele Populare Iugoslave. Denumirea provine de la marile canale de reziduuri unde au fost aruncate multe corpuri ale victimelor, care în Veneția sunt numite „foibe”.

Distribuie acest articol