Marea Britanie testează săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații vor primi salariile integral

După ce pandemia a „regândit perspectivele” privind munca de birou, nu mai puțin de 70 de companii din Marea Britanie vor permite angajaților o săptămână de lucru de numai patru zile. Peste 3.000 de persoane, printre care și români, vor lucra de luni, 6 iunie, o săptămână mai scurtă, fără modificări ale salariului, informează The Telegraph.

De la Royal Society of Biology și până la un magazin de fast-food din Norfolk, angajații celor 70 de companii vor beneficia de această situație până la sfârșitul lunii decembrie, ca parte a unei scheme pilot, la nivel național, care ar putea transforma viața profesională în Marea Britanie.

Această schemă pilot pretinde a fi cel mai mare test al săptămânii de lucru de patru zile din lume și este condus de cadre universitare de la Universitatea Cambridge și Oxford, precum și de la Boston College, care alături de specialiștii de la Autonomy și „4 Day Week UK Campaign”, vor măsura impactul unei săptămâni mai scurte asupra vieții britanicilor.

Companiile pot alege ziua în care cer personalului să își ia liber, mulți așteptându-se să folosească un sistem de lucru în ture, astfel încât cineva să fie întotdeauna contactabil. Un director a cărui afacere este în acest test a spus că a existat o ezitare din partea șefilor săi cu privire la semnarea participării la test, din cauza preocupărilor cu privire la a avea jumătate din echipa liberă, de două ori pe săptămână. Totuși, el a spus că „în orice moment ne putem retrage”, referindu-se la test.

„Vom analiza modul în care angajații răspund la o zi liberă în plus, în ceea ce privește stresul și epuizarea, satisfacția la locul de muncă și în viață, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile și multe alte aspecte ale vieții”, a declarat Juliet Schor, cercetătorul principal al testului și profesor la Boston College.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ed Siegel, directorul executiv al Charity Bank, care participă de asemenea la acest test, a declarat: „Am fost mult timp un campion al muncii flexibile, dar pandemia a mișcat cu adevărat obiectivele în această privință. Pentru Charity Bank, trecerea la o săptămână de patru zile pare un firesc pas înainte”.

Companiile din Marea Britanie nu sunt singurele care iau în considerare efectuarea unor schimbări radicale în programul săptămânii de lucru. Un studiu din Islanda, care a redus unele activități din sectorul public de la 40 la 35 de ore, a fost deja catalogat drept un „succes covârșitor” din partea cercetătorilor, în timp ce în Spania guvernul utilizează 50 de milioane EUR din „pușculița” de salvare a U.E. pentru a finanța un proces de trei ani care implică aproximativ 200 de întreprinderi și 6 000 de angajați.

Un sondaj realizat de organizația „Be The Business” anul trecut a constatat că mai mult de 50 de companii au fost dispuse pentru a renunța la săptămâna de lucru tradițională, pe fondul susținerii faptului că reducerea orelor de program poate stimula productivitatea angajaților.

Totuși, orice decizie de a reduce programul de lucru probabil va fi controversată, deoarece unii șefi se plâng că atitudinea față de muncă, post-pandemie, a devenit prea blândă pe măsură ce munca flexibilă devine o regulă. Christian Ulbrich, directorul executiv al gigantului imobiliar JLL, a declarat recent că deja angajații cer acum tratament de „pop star” și weekenduri de patru zile.

Distribuie acest articol