Mariana, badantă în Italia: Tatăl meu a murit de COVID în România, mama e și ea bolnavă. Ambii nevaccinați”

În avionul care o duce acasă, Mariana, badantă în Italia, în vârstă de 38 de ani, urmărește cu lacrimi în ochi filmulețul de pe telefonul mobil. Din video, o femeie în vârstă, cu fața acoperită cu o mască de oxigen, șoptește cu o voce slabă: „Te rog, vino acasă, nu vreau să mor fără să te văd”.

„Este mama mea, nu știu dacă va fi bine, tatăl meu a murit acum trei zile în ambulanța în care a așteptat 26 de ore. Nu au fost vaccinați. Eu a trebuit să mă vaccinez pentru că în Italia familia la care lucrez m-ar fi dat afară dacă nu mă vaccinam”, a spus femeia conform La Repubblica, publicație italiană care a prezentat într-un articol reticența românilor la vaccinul Covid-19 și propagarea teoriilor conspiraționiste în rândurile compatrioților noștri.

O țară în care este suficient să deschizi televizorul pentru a înțelege ceea ce se întâmplă, spun jurnaliștii italieni referindu-se la țara noastră, unde apelurile preoților ortodocși alternează cu cele ale politicienilor și influenței știrilor false de pe site-urile rusești: „Nu vă vaccinați, nu vă fie frică de Covid, Dumnezeu are grijă de fiecare, nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vă arată la tv!”

România arată astăzi ca Lombardia de acum un an și jumătate, specifică La Repubblica: spitalele cu 20.000 de bolnavi Covid, secții de terapie intensivă pline, pacienți transferați cu avioanele militare în Germania, Ungaria și în Italia.

Lipsește totul, medici, asistenți, ventilatoare, căști, chiar și oxigen. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, este asemuit cuiva care urcă pe Everest desculț: „Este o chestiune de mentalitate, e greu să convingi oamenii (să se vaccineze – n.r.).”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Consilierul pentru sănătate al Regiunii Lazio a propus carantină pentru cei care vin din România și Bulgaria

Alessio D’Amato, consilierul pentru sănătate al Regiunii Lazio, a invocat faptul că numeroși cetățeni din România și Bulgaria îngrijesc bătrâni în peninsulă și există riscul ca atunci când își vizitează rudele din țară să-i infecteze pe cei de care au grijă.

„Italia are relații intense cu România și Bulgaria, lucrătorii acelor națiuni sunt angajați în asistența persoanelor în vârstă și de aceea nu putem risca”, a mai spus consilierul.

El a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Il Messaggero că în cele două state numărul de persoane infectate este foarte mare.

„Este necesară carantina pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul noilor cazuri este foarte mare și procentul de vaccinare scăzut”, a mai spus el.