Marin, românul din Italia sărac, dar plin de demnitate, care a câștigat admirația localnicilor. „Propun să-i facem o statuie de bronz!”

Nu trebuie să fii om de știință, artist sau vreun mare sportiv ca, prin faptele tale, să-i faci pe conaționalii tăi să se simtă mândri că sunt români, iar acest lucru ni-l demonstrează Marin, un român din Italia care, în ciuda faptului că trăiește în sărăcie, a câștigat admirația italienilor din cartierul în care locuiește și nu numai.

Spunem „nu numai”, fiindcă despre Marin scrie chiar și Laura Bogliolo, jurnalistă la ziarul Il Messaggero, care ne relatează ceea ce scriu despre conaționalul nostru, pe un grup Facebook, italienii de pe via Cassia din Roma, unde Marin locuiește.

„El se numește Marin, este român și în fiecare zi se trezește la 6 dimineața pentru a găsi un loc de pe via Cassia pe care să-l curețe. Nu cere bani, nu vrea cadouri și se miră când primește atenție din partea presei. Spune doar: «Curăț pentru că mi se pare un lucru corect»”, scrie jurnalista italiană.

Zilele trecute, pe grupul Facebook „Sei della Cassia se”, un bărbat italian pe nume Alessio scria: „Tocmai i-am dat 10 euro lui Marin în timp ce curăța trotuarul pe via Cassia, la intersecția cu via Falcioni. Fără să ceară nimic, nimănui, face de unul singur ceea ce primăria, cu oameni angajați pentru asta, nu face niciodată, chiar dacă banii pe care ni-i iau, amenințându-ne că ne lasă în chiloți, nu se știe (folosesc un eufemism) unde ajung. PROPUN SĂ-I FACEM LUI MARIN O STATUIE DE BRONZ PE CARE SĂ O PUNEM ÎN PIAZZA DELLA VISIONE, LÂNGĂ CATEDRALĂ! TRĂIASCĂ MARIN!”

Postarea lui Alessio referitoare la conaționalul nostru. Sursa: Laura Bogliolo/Il Messaggero

În scurt timp, rândurile scrise de Alessio au adunat peste o sută de comentarii și erau toate pozitive. Multe dintre persoanele care comentau au relatat pe scurt povestea lui Marin, pe care l-au poreclit „Forrest Gump de pe via Cassia”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Francesco Petrucci, președintele comisiei de locatari Giustiniana, scria: „Marin face parte din comunitatea noastră care din 2012 are grijă de el: este o persoană care are o viziune diferită despre toate lucrurile care se pot face într-un oraș. L-am ținut aproape și vom continua să facem acest lucru, fiindcă atunci când a fost nevoie, nimeni nu a fost mai generos ca el.”

Marin se pare că a fost ajutat în urmă cu vreo doi ani de enoriașii de la parohia Beata Vergine Immacolata din Roma, care i-au făcut cadou o rulotă în care să locuiască, rulotă care este parcată pe spațiul bisericii și în care Marin trăiește acum.

„A refuzat de mai multe ori bani și haine, spunându-mi să le donez bisericii, fiindcă el nu are nevoie. Nu știu cine l-a trimis pe Marin în periferia noastră, care este oricum abandonată de către primărie, dar trebuie susținut, admirat și salutat de fiecare dată când trecem pe via Cassia”, scrie Andrea V., un alt localnic italian.

Mai mult, unii au propus chiar să fie trimisă și o scrisoare președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, prin care să-i ceară acestuia să-i dea conaționalului nostru titlul de „Cavaler al Republicii”.