Mario Draghi, acord cu Algeria pentru creșterea exporturilor de gaz către Italia

Premierul italian Mario Draghi, care încearcă să reducă dependenţa ţării sale de energia rusă, a semnat la Alger un acord de cooperare pentru creşterea exporturilor de gaz către Italia.

Premierul, Mario Draghi, s-a întâlnit cu președintele Republicii Algeria, Abdelmadjid Tebboune. Din delegația italiană au făcut parte ministrul Luigi Di Maio, Roberto Cingolani și directorul general Eni, Claudio Descalzi.

Acordul a fost încheiat între grupul energetic italian ENI şi gigantul algerian Sonatrach, de stat, prin care acesta din urmă urmează să crească livrările de gaz către Italia.

„Guvernele noastre au semnat o Declarație de intenție privind cooperarea bilaterală în sectorul energetic. La aceasta se adaugă acordul dintre Eni și Sonatrach de a crește exporturile de gaze către Italia”, a declarat Mario Draghi.

„Imediat după invadarea Ucrainei, am anunţat că Italia va acţiona rapid pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc. Acordurile de astăzi reprezintă un răspuns semnificativ la acest obiectiv strategic, vor urma altele”, a mai declarat premierul Draghi la Alger după semnarea acordului energetic cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune. „Guvernul – a mai adăugat el – vrea să apere cetățenii și întreprinderile de consecințele conflictului ruso-ucrainean. Vreau să le mulțumesc miniștrilor Di Maio și Cingolani și ENI pentru angajamentul lor pe acest front.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Algeria, unul din principalii parteneri comerciali ai Italiei, este şi al doilea său furnizor de gaz după Rusia, de unde provin 45% din importurile de gaz ale peninsulei.

Italia, care importă circa 95% din gazul pe care îl consumă, este una din ţările europene cele mai dependente de gazul rusesc.