O masă de aer polar va lovi Italia. Lapoviță, ninsori și frig la sfârșitul acestei săptămâni

Ultima actualizare a meteorologilor italieni a confirmat faptul că pe parcursul weekend-ului următor, un front de aer rece va coborî din Rusia către sudul Europei, amenințând Italia cu ninsori consistente până la o altitudine foarte joasă, în intervalul cuprins între sâmbătă 18 și duminică 19 decembrie.

Răcirea vremii va începe de sâmbătă, 18 decembrie, atunci când o masă de aer foarte rece va pătrunde în Europa din estul continentului, cuprinzând mai întâi Balcanii, iar apoi îndreptându-se direct către bazinul mediteranean (Porta della Bora). Din acest motiv, ne așteptăm în Italia la o scădere drastică a temperaturilor, începând cu regiunile de nord-est (Veneto, Emilia-Romagna, Friuli-Veneția Giulia, Trentino-Tirolul de Sud), frigul extinzându-se ulterior în toată Italia.

Odată cu trecerea orelor, acest val de aer rece va determina formarea rapidă a unui câmp depresionar și, implicit, posibilitatea unor ninsori ce vor cădea până la altitudini de deal, sau chiar mai mici, mai ales în regiunile adriatice și sudice, informează Il Meteo.

Pe de altă parte, condițiile vor fi mai stabile în restul Italiei, cu mult soare, cu excepția riscului producerii de ceață, în special pe câmpiile din Nord. În regiunile nordice vom vorbi despre temperaturi cu valori mult sub 0°C noaptea și cel mult 1-2°C ziua, în Valea Po și în zonele interioare din Centru. Pe scurt, sâmbătă va fi o zi în care, literalmente, locuitorilor din Nord le vor clănțăni dinții!

Însă, adevărata surpriză este așteptată în ultimele ore ale nopții de sâmbătă, 18 decembrie și primele ore ale zilei de duminică, 19 decembrie când, din cauza intrării unei noi mase de aer polar, ne așteptăm la un adevărat asalt al iernii, cu efecte ce vor afecta în principal zona Centru-Sud.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Având în vedere curenții de aer foarte reci, meteorologii nu exclud posibilitatea extinderii ninsorilor până în câmpiile din Abruzzo, Molise, Basilicata, Puglia și la altitudini foarte mici în Calabria și Sicilia.

Distribuie acest articol