Medicii italieni: Prea multe persoane cer să li se facă testul COVID-19 în mod inutil

În ultimele săptămâni tot mai multe persoane solicită în Italia să li se facă testul pentru depistarea infecției cu virusul Sars-cov-2. Îngrijorați de numărul în creștere al cazurilor noi, oamenii aleargă la medic încă de la primul semn al unei simple răceli, temându-se că au contractat virusul și pot fi contagioși. Medicii avertizează că în acest mod sistemul sanitar va intra în colaps: „Prea multe teste se fac în mod inutil și acest aspect va crea o criză în sistemul sanitar, avertizează Pierluigi Bartoletti, de la USCAR Lazio (Unità Speciale di Continuità Assistenziale Regionale).

Este inutil să ne lăsăm prinși de isterie, specifică publicația La legge per tutti. Indicat este să apelăm la testul pentru depistarea coronavirusului la recomandarea medicului de familie și când avem simptome specifice pentru Covid-19, adică: febră mare, tuse uscată, oboseală, dureri musculare, dureri în gât, diaree, conjunctivită, cefalee, pierderea gustului sau/și a mirosului, erupție sau decolorare a degetelor de la picioare sau mâini. Cele mai grave simptome: dificultăți de respirație, durere în piept, pierderea vocii sau dificultăți de mobilitate.

Trebuie să descriem cu exactitate simptomele medicului de familie, astfel încât acesta să poată evalua dacă este necesar de efectuat un test pentru depistarea virusului.

Testul molecular trebuie de asemenea efectuat pentru a stabili dacă este posibilă ieșirea din carantină, la cel puțin 10 zile după ce am fost diagnosticați cu rezultat pozitiv.

Dacă am avut un contact apropiat cu o persoană infectată este inutil să facem testul. Ceea ce trebuie făcut în aceste cazuri este să ne autoizolăm în mod precauțional timp de 14 zile. Dacă ne simțiți bine și nu avem simptome, nu este nevoie să facem testul la sfârșitul celor două săptămâni. De asemenea, dacă am fost diagnosticați pozitiv cu 21 de zile înainte, dar nu am mai avut simptome de o săptămână, înseamnă că suntem vindecați.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Medicii încearcă să descurajeze efectuarea de teste în mod inutil din două motive:

Primul este că reactanții (substanțe folosite la testare) nu sunt în cantitate infinită și încep să se epuizeze.

Al doilea se referă la timpul care a trecut de la contagiere la testare. „Dacă nu am avut contact direct cu un pozitiv, nu trebuie să fug repede să fac testul fără să fi consultat medicul și, chiar dacă am avut nu trebuie să mă grăbesc să îl fac în prima zi”, a explicat Francesco Vaia, directorul sanitar al Institutului Național pentru Boli Infecțioase din Roma. „De fapt, dacă nu așteptăm cel puțin 4-5 zile, rezultatul poate fi la început negativ, dar pacientul poate deveni ulterior pozitiv.”

Distribuie acest articol