Medic stomatolog de succes în Italia: „Sunt mereu la curent cu tot ce e nou în profesia mea”

Laura Todirică, un excelent medic stomatolog născut și format profesional în București, s-a relocat în Italia încă din 2009, unde a devenit partener în cunoscuta clinică stomatologică Recrea, din Florența, înființată sub conducerea profesorilor Fabio Bertini și Luca Giachetti.

Într-un interviu acordat cotidianului The Florentine, Laura vorbește despre profesia pe care o îndrăgește atât de mult, precum și despre nevoile stomatologice ale comunității orașului.

Zâmbitoare, reconfortantă, echilibrată și profesionistă, mamă devotată a doi copii minunați, Laura a spulberat total mitul temerilor aferente întâlnirii cu un medic stomatolog, potrivit jurnalistului de la The Florentine.

Laura Todirică este originară din România și a absolvit facultatea de stomatologie la Universitatea din București, în anul 2008. Cum România a intrat în Uniunea Europeană în 2007, ea a recunoscut că a avut șansa unui acces gratuit privind stabilirea în Italia.

„Am fost încurajați să călătorim, deoarece UE avea nevoie de mai mulți stomatologi și, în general, de mai mulți medici. Am venit la Florența în 2009 pentru că iubesc orașul. Este o bijuterie uimitoare a Renașterii, dar cu un fler internațional și o tendință primitoare cu cetățenii străini”, a explicat Laura.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În timp ce a așteptat recunoașterea calificării, nu a stat degeaba și a făcut un master în implantologie la Pisa, în 2010, unde a fost singura femeie care a luat masteratul în acea promoție.

Întrebată dacă s-a simțit vreodată inconfortabil în Italia, Laura și-a amintit că nu a fost deloc ușor la început pentru că atunci avea doar 26 de ani și nu stăpânea perfect limba italiană. Dar ceea ce a contat a fost faptul că oamenii au fost capabili să-i recunoască meritele și, încet-încet, toată lumea a început s-o aprecieze.

Medicul stomatolog român a povestit cum la sfârșitul cursului de master era însărcinată, așa că a trecut un an până să-și găsească un loc de muncă. Prima slujbă pe care a găsit-o nu a fost într-o clinică deosebit de prestigioasă, dar a fost fericită să-și găsească de lucru. Ulterior, a avut ocazia să-i cunoască pe „cei mai minunați profesori, Fabio Bertini și Luca Giachetti”, a subliniat Laura. „M-au învățat tot ce știu, abilitățile lor sunt greu de descris.”

Acum trei ani Laura a devenit profesor universitar

- Continuarea după publicitate - zandra.ro%20

Întrebată ce înseamnă pentru ea să educe stomatologii de mâine, a precizat că medicii stomatologi din clinica Recrea sunt foarte norocoși că s-a investit mult în departamentul universitar în ultimii ani.

Ea a explicat că au manechine uriașe pentru simulări, așa că îi învață pe studenți cum să trateze cariile, ce materiale să folosească, precum și latura mai tehnologică a stomatologiei. „Entuziasmul mă stimulează și mă încurajează să fiu la curent cu tot ce e nou în profesia mea”, a mărturisit Laura.

„Avem un amestec de italieni și studenți internaționali din Grecia, Spania și de peste tot. Îmi place să predau pentru că există mai multe oportunități de interacțiune. Conversația este unilaterală într-o clinică, desigur, atunci când pacientul stă pe scaun”, a menționat tânăra doctoriță.

După ce a decis să se concentreze pe ortodonție, a făcut suplimentar un al doilea master de doi ani în tehnica Damon, terminându-și specializarea de trei ani în ortodonție la Siena (Toscana).

„În medicină, prevenția este totul. Mă ocup de ortodonție și tratez copii de la vârsta de trei ani” a spus Laura, care a explicat cum licența ei din România, în medicină, i-a oferit o pregătire solidă în psihologie, pe care o folosește acum ca „modus operandi” cu copiii.

„Lucrez cu ei treptat, astfel încât să devină încrezători că nu trebuie să se teamă de medicul stomatolog. Un pic de curățenie pentru a-i obișnui pe copii cu materialele, instrumentele și sunetele. Este o modalitate de a-i liniști și de a-i învăța să aibă o relație sănătoasă cu medicul stomatolog și să aibă grijă de dinții lor”, a precizat doctorița.

Întrebată la ce să se aștepte pacientul de la un control la Recrea, Laura a spus fără echivoc: „Profesionalism, personal atent și tehnologii actualizate. Clinica este o casă într-un cadru natural, cu podele din lemn și o sală de așteptare caldă și primitoare, cu o canapea confortabilă”.

Ea a dezvăluit că există și ecrane TV, astfel încât copiii să se uite la desene animate și să fie puțin distrași, precum și muzică relaxantă. De asemenea, sunt utilizate întotdeauna cele mai bune materiale.

Laura Todirică a explicat că folosește o bază de date care poate fi accesată și partajată cu colegii din întreaga lume

„Avem o rețea solidă. Cineva ar putea începe un tratament aici, în Florența, dar apoi s-ar putea muta la Bruxelles cu munca, așa că trebuie să mă asigur că informațiile pot fi corect transferate. Istoricul clinic al pacientului este foarte important”, a explicat Laura.

Întrebată cum vede viitorul stomatologiei, ea a spus că după părerea sa 50% din munca stomatologilor va fi bazată în viitor pe tehnologia informației. Software-ul pe care îl are deja la clinica Recrea necesită cunoștințe de specialitate și este esențial să știe cum să lucreze cu el pentru cea mai bună îngrijire a pacienților săi.

„Experiența umană este totul și împărtășim studii de caz între colegi. Formarea continuă și actualizarea permanentă este fundamentală pentru noi. Nu este niciodată un singur dentist care te tratează la Recrea; este o întreagă comunitate stomatologică”, a conchis doctorița Todirică.