Menajere plătite cu ora dar fără un contract de muncă. Cum, unde se denunță și care sunt riscurile pentru angajator

Un raport de muncă dintre un angajator și menajera sa, deși nu este formalizat, înregistrat legal sub forma unui contract de muncă, poate fi demonstrat cu martori iar așa-zisul „angajator” poate fi condamnat la plata tuturor salariilor și a celorlalte drepturi bănești datorate menajerei.

„Colf ad ore”, menajera plătită cu ora, este lucrătoarea care prestează serviciu în cadrul unei familii pentru un total de mai puțin de 24 de ore săptămânale.

Multe persoane au nevoie în gospodăria lor de o menajeră care să le ajute la curățenia casei și multe decid să găsească una care să accepte plata „la ore” fără a fi denunțat raportul de muncă la INPS.

Profitând aproape în toate cazurile de starea de necesitate a menajerei sau pur și simplu propunându-i o perioadă de probă cu promisiunea unui contract de muncă ulterior, dar care de cele mai multe ori nu se va înregistra niciodată, în casa multor „angajatori” o dată, de două ori, de trei ori pe săptămână  merge o femeie care se ocupă de curățenie, de călcat rufele, uneori de prepararea prânzului sau a cinei, de făcut cumpărăturile necesare în gospodăria respectivă și care este plătită la „negru”, fără nici un alt drept decât plata în mână a celor câțiva bănuți pe care îi primește la sfârșitul lucrului.

Un recent ordin al Curții Supreme de Casație din urmă cu câteva zile atrage atenția asupra acestei situații și care sunt consecințele pentru o persoană care se folosește de prestația de muncă a unei menajere, fără a i se plăti toate drepturile derivate din încheierea unui contract de muncă regular.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un „angajator” care se folosește de prestația de muncă a unei menajere în cadrul gospodăriei sale are obligația de a asigura angajatul la INPS, pentru a-i garanta pensia, prestațiile de maternitate, alocațiile familiale, indemnizațiile de boală sau cele pentru eventualele accidente de muncă. Se înregistrează raportul de muncă „la ore” chiar și în cazul în care menajera este deja asigurată de către un alt angajator, cu o altă activitate sau dacă primește pensie.

O menajeră cu plata la ore poate, în orice moment al raportului de muncă și până la 5 ani de la încheierea acestuia, să dea în judecată „angajatorul” pentru plata tuturor salariilor, concediilor și indemnizațiilor care nu i-au fost plătite.

Cum ar putea, totuși, să-și dovedească relația de serviciu? Nimic mai ușor! Lucrătoarea are nevoie de martori, rude, prieteni, care să ateste existența unui raport de muncă dintre ea și „angajator”.

Astfel, mărturia unor persoane din blocul respectiv, a unor rude care au însoțit-o la locul de muncă, poate completa lipsa unui document scris care să ateste existența unui raport de lucru între menajeră și „angajatorul” ei.

Pe scurt, chiar și în absența unui document scris care să ateste existența unei relații de muncă subordonată continuă, menajera își poate exercita în mod egal drepturile. Angajatorul va primi sancțiuni pentru neplata contribuțiilor la stat, pe care va fi obligat să le plătească integral precum și plata tuturor celelorlalte drepturi bănești cuvenite de drept menajerei.

În cazul în care raportul de muncă nu a fost înregistrat, menajera la ore lucrând „la negru”, se consideră că aceasta are toate drepturile bănești pe care le-ar fi avut și în cazul în care angajatorul i-ar fi făcut un contract de muncă legal înregistrat.

Atunci când raportul de muncă ia sfârșit, lucrătoarea „la negru”, fără un contract de muncă, are dreptul să pretindă și să primească:

  • retribuțiile lunare până în ultima zi de lucru;
  • TFR (Trattamento di fine rapporto);
  • indemnizația de concediu (ferie);
  • al treisprezecelea salariu (tredicessima) pentru anul în curs și pentru cei anteriori dacă nu au fost primite.

Unde și cum puteți denunța în Italia refuzul angajatorului de a vă încheia un contract de muncă legal

Procedurile pentru denunțarea muncii la negru sunt simple și nu au repercusiuni asupra celor care fac acest lucru.

Metodele de a depune o plângere legată de munca la negru sunt:

  • vă puteți adresa la cel mai apropiat birou CAF-PATRONAT,
  • la un sediu sindacal,
  • să cereți sprijinul unui avocat.

Alte articole care v-ar mai putea interesa:

Distribuie acest articol