Mesajul președintelui Iohannis pentru românii din Italia: „Fiţi solidari şi fiţi uniţi!” Discursul integral la întâlnirea cu reprezentanții comunității

Marți, 16 octombrie, a treia zi a vizitei de stat a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Italiană a inclus și o întrevedere cu Primarul oraşului Roma, doamna Virginia Raggi şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din peninsulă.

Discuţia dintre Preşedintele României și Primarul oraşului Roma, doamna Virginia Raggi, a fost dedicată marii comunităţi româneşti din zona capitalei Italiei, prilej cu care ambii oficiali au subliniat semnificaţia specială a iluminării, în prima zi a vizitei, a Columnei lui Traian în culorile Drapelului României, simbol al unităţii între popoarele român şi italian.

Ulterior, Preşedintele României a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cu participarea doamnei Primar Virginia Raggi

Cu această ocazie, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat buna integrare a comunităţii româneşti în societatea italiană şi a evidenţiat contribuţia importantă la dezvoltarea ţării-gazdă, care reprezintă, de altfel, un vector de cea mai mare importanţă în cadrul parteneriatului bilateral.

Șeful statului român a făcut apel la solidaritate şi unitate în cadrul comunităţii româneşti din Italia, care să permită o bună reprezentare în cadrul comunităţilor locale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii președintelui Iohannis la întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Italia:

„Bună ziua,
Buongiorno,
Doamnă primar,
Domnule ambasador,
Dragi români,

În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru primirea călduroasă pe care ne-aţi făcut-o, soţiei mele, Carmen, şi mie, precum şi întregii delegaţii care mă însoţeşte. Am fost realmente emoţionaţi când am intrat în această extraordinar de frumoasă şi plină de semnificaţii sală şi când am văzut atâţia compatrioţi entuziaşti, copii frumos gătiţi. Este o bucurie!

Sunt foarte bucuros că a fost posibilă organizarea acestei întâlniri în cadrul Muzeelor Capitoline, care aparţin de Primăria Roma, cu o puternică simbolistică pentru legăturile istorice, culturale şi lingvistice dintre România şi Italia, legături care datează, după cum ştim, de aproape două mii de ani.

Am ţinut foarte mult să vizitez Primăria Romei şi să am o întrevedere cu doamna Virginia Raggi, prima femeie care conduce destinele acestui minunat oraş, cel mai vechi oraş, şi, cu o oarecare invidie, trebuie să recunosc, cel mai frumos oraş din lume.

De aici, din Capitoliu, doresc să transmit un mesaj de solidaritate celor peste 1,2 milioane de români din Italia, dintre care aproape 185.000 locuiesc în Roma şi zona sa metropolitană. Dumneavoastră, voi, dragii mei, îi reprezentaţi pe toţi!

Aceasta este prima vizită de stat a unul Preşedinte din ultimii 45 de ani. Am mai fost în vizită de lucru, în 2015, o vizită foarte frumoasă şi atunci cu unii dintre dumneavoastră ne-am întâlnit. Această vizită are un pic mai multă ţinută protocolară, este o vizită de stat care are loc într-un moment foarte, foarte special pentru noi, românii, este vizita care se desfăşoară în anul Centenarului Marii Uniri, o mare sărbătoare pentru noi.

Semnarea, în urmă cu 10 ani, a declaraţiei de Parteneriat Strategic Consolidat între ţările noastre este, de asemenea, un motiv special pentru a da o notă aparte acestei vizite. Iată, deci, că această vizită a mea şi întâlnirea cu voi vin într-un moment de mare, mare însemnătate atât pentru poporul român, cât şi pentru relaţia dintre popoarele noastre, poporul român şi poporul italian.

Dragi români,

Prezenţa mea la Roma nu ar fi fost completă fără întâlnirea cu comunitatea românească de aici şi, sincer să fiu, nici nu pot să-mi imaginez o vizită pe care o fac undeva fără să mă întâlnesc cu românii de acolo. Aşa cum i-am spus şi doamnei Primar Raggi, reprezentaţi cea mai importantă comunitate de străini din Italia şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor României.

Aveţi marele avantaj de a trăi într-un stat aliat şi partener solid al României, cu legături foarte profunde culturale, istorice, dar şi economice.

Sunteţi oameni apreciaţi în comunităţile în care trăiţi, sunteţi bine integraţi şi cred că merită subliniat că aveţi o contribuţie importantă la dezvoltarea ţării în care trăiţi.

Faptul că relaţiile româno-italiene sunt la acest nivel se datorează şi acţiunilor dumneavoastră din plan profesional, dar şi personal, comunitatea fiind un vector de cea mai mare importanţă în relaţia bilaterală.

Sunt aici, în Italia, şi acest lucru mă bucură foarte mult, români care au devenit lideri în comunităţile lor, unii au fost aleşi în cadrul autorităţilor locale de multe ori chiar, inclusiv, desigur, cu voturile italienilor din acea comunitate, fiind preţuiţi, recunoscuţi şi respectaţi pentru contribuţia lor în diferite domenii.

Dragi români din Italia,

Sunteţi o forţă, nu numai prin numărul mare, ci şi prin faptul că aveţi un cuvânt de spus în comunităţile dumneavoastră. De aceea, vă îndemn: fiţi solidari şi fiţi uniţi!

Fiecare român din Italia este un reprezentant, un ambasador al ţării sale, România, şi toţi laolaltă faceţi cinste atât României, cât şi Italiei. În acelaşi timp, aveţi un rol foarte, foarte important, puteţi să contribuiţi semnificativ la o mai bună înţelegere între popoarele noastre. Şi puteţi, întorcându-vă acasă, să transmiteţi celor care nu au putut participa astăzi, aici, care nu au putut să vină la această întâlnire că Preşedintele României ştie ce nevoi au, ştie ce realizări au, ştie ce speranţe au pentru România şi puteţi să le spuneţi că sunt mereu alături de voi! Mulţumesc!”

Distribuie acest articol