Mihai Mezei, românul fără adăpost din Trieste s-a întors în Italia. „În România vine frigul”

Mihai Mezei, românul fără adăpost din Trieste căruia viceprimarul orașului i-a aruncat în plină iarnă păturile la gunoi, s-a întors din nou în Italia, spre surprinderea tuturor. Bărbatul fusese ajutat de un antreprenor român din zonă să se întoarcă în România la jumătatea lunii martie din acest an, dar începând de luni, 30 septembrie, localnicii l-au găsit din nou pe românul fără adăpost la obișnuitul său loc de pe via Carducci.

Mihai Mezei, românul fără adăpost în vârstă de 58 de ani, în Piazza Gardibaldi in Trieste zilele trecute. Foto: Il Piccolo

Mezei a devenit bărbatul fără adăpost cel mai cunoscut din Italia după ce Paolo Polidori, viceprimarul orașului Trieste și membru al organizației politice de extremă dreapta Lega, i-a aruncat păturile pe care românul obișnuia să doarmă în via Carducci. Se întâmpla în data de 6 ianuarie a acestui an, când temperaturile noaptea erau cu mult sub zero grade, iar Polidori era chiar mândru de gestul său, făcându-și publică fapta și pe Facebook.

„Am trecut pe via Carducci, am văzut o grămadă de cârpe aruncate pe pământ, pături, geci, o plapumă și altele. Nu era nimeni în preajmă, așa că presupun că erau abandonate. Deci, ca un cetățean oarecare, care ține la aspectul orașului său, le-am adunat și le-am aruncat, cu satisfacție trebuie să spun, în tomberonul de gunoi: acum locul este decent. Cât va dura? Vom vedea. Mesajul este: toleranță zero. Vreau ca Trieste să fie curat! Acum să se dezlănțuie binevoitorii, nu-mi pasă deloc!”, scria viceprimarul orașului în postarea sa atunci.

Bineînțeles că nu au întârziat să apară nici replicile binevoitorilor și nici faptele lor de bunătate nu s-au lăsat așteptate prea mult. Locuitorii orașului Trieste s-au mobilizat și i-au lăsat românului pături și îmbrăcăminte, însoțite de un mesaj scris pe o bucată de carton: „Dragă prietene, sperăm că o să suferi mai puțin de frig în seara asta. Ne cerem scuze în numele orașului Trieste.”

Mihai a venit pentru prima dată în Italia cu mulți ani în urmă. După ce a trăit în Gaeta pentru o perioadă a ajuns în Civitavecchia în anul 1997 și a cerut în mod repetat azil politic, dar în zadar, fiindcă nu i l-au acordat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Pe 12 octombrie mi-au fost furate documentele, sunt în Trieste de atunci”, a mai adăugat Mihai într-un interviu pentru Il Piccolo. „Am dormit timp de 5 zile într-un centru de primire a oamenilor nevoiași apoi, dintr-o dată, mi-au spus că va trebui să plec pentru că nu mai aveam nicio reședință. M-am dus să fac plângere la poliție de două ori pentru furtul documentelor, a treia oară mi-au spus că trebuie să plec din Italia. Cei de la asistența socială au vrut să-mi dea un bilet doar dus pentru România.”

Dar Mihai spunea atunci că nu voia să se întoarcă în țară, fiindcă soția și fiii săi sunt în Franța și vin deseori să se întâlnească aici, în Italia, cu el, iar dacă ar fi avut documente de identitate, spunea că ar fi mers la ei. De la episodul cu viceprimarul din Trieste, Mihai a fost găzduit și ajutat de Andreescu Felix Aurelian, un antreprenor român din zonă.

„I-am cumpărat medicamente pentru a trata psoriazisul și acum că este mai bine, a venit timpul să meargă acasă. Au fost câteva luni lungi și complicate, dar în cele din urmă avem un final fericit. Locuind la noi, a înțeles (Mihai – n.r.) că poate să reușească și asta i-a dat puterea de a decide să facă ordine în viața sa prin renunțarea la cerșit. De asemenea, doresc să mulțumesc consulatului român care ne-a ajutat să-i facem documentele lui Mihai”, a declarat Andreescu, citat de Il Piccolo.

Andreescu și Mezei la plecarea spre România a românului fără adăpost în luna martie din acest an. Foto: Il Picollo

Andreescu, mai scria sursa citată, îi făcuse chiar și o mică donație lui Mihai pentru a-l ajuta să cumpere materiale pentru a-și continua construcția casei: „Sunt fonduri personale, care sper că îl pot sprijini pentru a finaliza lucrările. I-am dat și niște haine și materiale care cu siguranță îl vor ajuta pe viitor.”

„Mulțumesc tuturor. Poate mă voi întoarce, dar acum vreau să mă gândesc doar la viitorul meu”, a spus Mihai înainte de a urca în microbuzul spre România.

După numai 6 luni de la plecarea sa, iată că Mihai s-a întors din nou în Italia și din 30 septembrie încoace a fost văzut de localnicii din Trieste la obișnuitul său loc de pe via Carducci. Motivat puțin și de frigul din România care începe să se facă simțit în aceste zile, dar și de lipsa banilor pe care cu siguranță nu i-a cheltuit pentru a-și repara casa, Mezei s-a întors în Peninsulă și spune:

„În România acum vine frigul, unul greu de suportat pentru o persoană fără adăpost. Aici clima este mai blândă și găsesc oameni care mă ajută. În timp ce în țara mea nu am pe nimeni și acolo îmi este rușine să cerșesc.”

În ceea ce privește documentele sale de identitate pe care românul le pierduse în octombrie 2018, Mihai spune că au fost găsite și i-au fost trimise.  Bărbatul mai spune de asemenea că ar vrea să rămână în Trieste, în speranța că va fi ajutat din nou de oamenii buni care l-au ajutat și anul trecut.

„Aș vrea să rămân aici, contez pe cei care în ianuarie anul trecut, aducându-mi pături pe Via Carducci, și-au exprimat solidaritatea. Voi reveni în acea parte, pe Via Carducci, pentru ca aceiași oameni să mă poată recunoaște și să mă poată ajuta”, spune Mezei.

Între timp însă Mihai a fost căutat și găsit de Poliția Locală și nu pentru a-și exprima solidaritatea cu el, ci pentru a-l invita în mod oficial să se prezinte la Biroul pentru Imigrație de la Poliție în data de 8 octombrie la ora 8:30. Motivul pentru care a primit această invitație, scrie Il Piccolo, este acela de a „clarifica poziția sa pe teritoriul Italiei”.

Lui Mihai îi este teamă acum că va fi trimis înapoi în România, iar ca alternativă se gândește să ia drumul Franței, intenție pentru care a primit deja un mic ajutor din partea comunității românești din Trieste. Cu toate acestea, se pare că și în Franța are o interdicție pe numele lui și s-ar putea ca tot în România să ajungă în cele din urmă.

Vestea că „prietenul” său fără adăpost s-a întors în Italia a ajuns și la urechile viceprimarului Polidori, care nu a întârziat nici el în a-și exprima gândurile cu referire la acest fapt.

„Din moment ce această persoană, înainte de celebrul eveniment al păturilor, a refuzat de două ori primirea în structuri ale municipalității, promovată de subsemnatul cu ajutorul consilierului pentru servicii sociale, invit comunitatea românească și persoanele care au participat la mișcarea tăcută în apărarea lui, lăsând pături în locul unde își făcea veacul, să aibă grijă de el și în iarna care urmează și care promite a fi destul de grea”, a spus Polidori.

Viceprimarul din Trieste avertizează în același timp că din documentele emise de Poliția Locală reiese că Mezei este o persoană periculoasă și invită pe oricine are intenția să-l găzduiască să fie precaut. Polidori promite totodată că va face tot posibilul pentru a-l împiedica pe românul fără adăpost să-și mai stabilească „domiciliul” în acel oraș.

Te-ar mai putea interesa și: