Milano: Daniel, cerșetorul român care i-a uimit pe italieni cu pasiunea sa pentru citit

Pentru locuitorii orașului Milano, a fi cerșetor și a citi sunt două lucruri diametral opuse. Un om care citește este un om cult, este o persoană instruită care și-ar putea pune în practică studiile și cunoștințele acumulate prin lectură pentru a-și crea condiții de trai decente dar în cazul lui Daniel, românul care cerșește pe via Broletto, situația este cu totul alta.

O saltea veche aruncată jos, pe pământ, sub cerul liber, câteva pături și o sticlă plină cu apă. Alături, un teanc de cărți cu tematici diverse. Aceasta este „casa” lui Daniel, o casă din care lipsesc nenumărate lucruri cărora multora dintre noi li se par indispensabile. Dar lui Daniel, bărbatul român de 48 de ani, un singur lucru nu-i lipsește niciodată… cărțile!

Daniel și cărțile sale. Sursa foto: Corriere della Sera.

Locuitorii din Via Broletto îl știu pe Daniel și îi cunosc și pasiunea pentru citit, îi împrumută volumele autorilor lor preferați, pe care românul le citește după care le returnează proprietarilor: „Citesc toată ziua”, spune Daniel, „așa mai uit de frig”.

„Citesc de când eram copil, în România, citeam pe atunci Jules Verne, Ocolul pământului în 80 de zile și Trei într-o barcă de Jerome K. Jerome. Am plecat tânăr din țară, întâi am fost la Roma, apoi am venit la Milano unde am lucrat ca zidar. Am învățat bine limba italiană dar de când cu criza asta, lucrurile au mers din rău în mai rău. Din 2012 nu am un acoperiș deasupra capului și nici de muncă nu găsesc. Acum patru ani m-am așezat aici, pe stradă, în via Broletto. Oamenii care locuiesc în preajmă mă cunosc de-acum și mă mai ajută cu câte ceva. Îmi dau și cărți pe care le citesc de-a lungul zilei, cât e lumină afară, iar când le termin de citit le restitui” povestește Daniel.

Apoi continuă: „Încep să mă deranjeze puțin ochii, dar o doamnă mi-a dat o pereche de ochelari. Nu sunt chiar potriviți pentru mine, dar când sunt obosit îi port. Îmi plac cărțile a căror acțiune este ambientată la Milano dar și cele care scriu despre locuri de vis pe care nu le-am văzut niciodată. De Donato Carrisi mi-au împrumutat câteva volume, mi-a plăcut mult Maestrul umbrelor. Apoi am citit Jo Nesbo, John Irving, Marco Malvaldi. Când citesc, uit și de frig și de toate!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este un om care luptă să își păstreze un minim de demnitate, scriu despre Daniel jurnaliștii italieni de la Corriere della Sera, o demnitate salvată cu pasiunea românului pentru lectură, un contrast curios pentru occidentalii care de cele mai multe ori consideră că există o relație obligatorie între sărăcie și ignoranță.

În zilele cuprinse între 16 și 19 noiembrie, la Milano a avut loc evenimentul Bookcity cu prezentări de carte și diverse proiecte literare iar despre posibilitatea lui Daniel de a descoperi noutăți și de a participa la aceste acțiuni gratuite a răspuns: „Nu, nu am ce căuta acolo, nu m-ar primi și m-ar arăta toți cu degetul, eu sunt doar un cerșetor… ”

Un cerșetor, da, dar unul care citește mult mai mult decât o fac unii dintre noi!