Ministrul Muncii din Italia: „1,2 milioane de români lucrau la noi înainte de pandemie. Astăzi sunt mai puțin de un milion”

Ministrul muncii și politicilor sociale din Italia, Andrea Orlando, împreună cu Președintele Regiunii Toscana, Eugenio Giani și consilierul Brenda Barnini, au analizat situația luni, cu ocazia Festivalului DEM de la Empoli, situația ocupării forței de muncă din Peninsulă, dând exemplul muncitorilor străini, în special al românilor, care, după pandemie, preferă să meargă către alte țări pentru a munci, relatează publicația La Nazione.

„Înainte de pandemie 1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion, pentru că au emigrat în Germania, Marea Britanie, Olanda, unde, pentru același angajament și aceeași muncă, sunt plătiți mai bine”, a declarat Andrea Orlando. „Tinerii noștri pleacă în străinătate pentru că sunt plătiți mai bine și li se oferă perspective”, a precizat ministrul Orlando.

În aceste condiții, ministrul Muncii din Italia este de părere că piața forței de muncă trebuie revizuită prin creșterea salariilor.

„Trebuie să revizuim piața forței de muncă. Să eliminăm aspectul contractual și să creștem salariile, aducându-le la standarde mai ridicate. Nu este un lucru revoluționar, ci pentru a avea grijă de stabilitatea socială a țării. Vom vorbi despre acest lucru la următoarele alegeri și sper că partidul nostru va pune această problemă în centrul programului electoral”, a conchis Andrea Orlando.

Drepturile muncitorilor români din Italia, Memorandul semnat la București de miniștrii Muncii din cele două țări

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 4 mai 2022, la București, Marius Budăi, ministrul Muncii din România, a semnat un Memorandum de înțelegere cu omologul său italian, Andrea Orlando. Documentul stabilește câteva obiective comune cu privire la colaborarea și schimbul de informații în domeniul Inspecției Muncii.

Prin semnarea acordului, autoritățile din România și cele din Italia își propun „îmbunătățirea cooperării între autoritățile de control și monitorizare române și italiene cu privire la prevenirea și combaterea practicilor ilegale din domeniul detașării transnaționale, muncii nedeclarate și plasării ilegale, inclusiv în context sezonier”.

De asemenea, „se urmărește promovarea și asigurarea unei aplicări corecte a legislației naționale și a legislației europene în scopul protecției drepturilor lucrătorilor care muncesc pe teritoriul celor două state, ținând cont și de condițiile specifice create de pandemia de Covid-19”.